"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητα ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Στα όρια της φαιδρότητας



Oι ΑΝΕΛ δηλώνουν πως διαφωνούν κάθετα με τη στρατηγική της κυβέρνησης -στην οποία μετέχουν- για το Σκοπιανό. 


Την ίδια ώρα εκφράζουν την αμέριστη εμπιστοσύνη τους προς τον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος διαπραγματεύεται με τα Σκόπια.  


Συγχρόνως επιδοκιμάζουν τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, στα οποία παρευρίσκονται οι βουλευτές τους.  


Αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει το σημαντικότερο: θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία.


«ΜΑΖΙ έως το τέλος»! Ετσι δεν το είχε πει ο Πάνος Καμμένος; Και επειδή ο σχεδιασμός του Μαξίμου έχει στόχο να στηθούν κάλπες σε περίπου ενάμιση χρόνο, από ό,τι φαίνεται τίποτα δεν πρόκειται να κουνήσει κανέναν υπουργό από την καρέκλα του.  


Εντάξει, είναι αστείο. Ισως να αγγίζει και τα όρια της φαιδρότητας. Γίνεται κυβερνητικοί βουλευτές από τη μια να διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να τη στηρίζουν; 


Ολα μπορούν να συμβούν με αυτή τη συγκυβέρνηση. Και η αλήθεια είναι πως δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά. Απλά έως τώρα οι διαφοροποιήσεις των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν σε ήσσονος σημασίας ζητήματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης και η ταυτότητα αλλαγής φύλου.

 
ΜΕ το Σκοπιανό, όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Εννοείται πως το κάθε κόμμα μπορεί να διαμορφώσει οποιαδήποτε άποψη επιθυμεί υπέρ ή κατά της λύσης που θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά η λύση ή η μη λύση αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Πιο σοβαρή και από πολλά μνημονιακά μέτρα. Οι φόροι όπως αυξάνονται με έναν νόμο μπορούν και να μειωθούν. Οποιαδήποτε λύση του Σκοπιανού, όμως, θα ακολουθεί για πάντα τη χώρα.

 
ΑΝ υποθέσει κανείς πως τελικά υπάρξει μια λύση σαν κι αυτές που βρίσκονται τώρα υπό διαπραγμάτευση. Και ο Πάνος Καμμένος ως υπουργός Αμυνας παρευρεθεί σε σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον ομόλογό του των Σκοπίων, που πλέον θα ονομάζονται π.χ. «Νέα Μακεδονία». Τι θα κάνει; Θα τον καταγγείλει; Θα αποχωρήσει; Θα συνεχίσει να αποκαλεί τη χώρα πΓΔΜ;  


Εννοείται πως θα πρέπει να τον αποκαλεί ως «Νεομακεδόνα» υπουργό Αμυνας. Και τότε θα πρέπει να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όλα όσα αγωνιστικο-επαναστατικά βροντοφωνάζει τώρα.

 
ΑΛΛΑ οι ΑΝΕΛ και ο πρόεδρός τους είναι συνηθισμένοι

Καθύβριζαν ως δωσίλογους όσους ψήφιζαν τα προδοτικά μνημόνια. Και τώρα εκείνοι ψηφίζουν όλα τα μνημονιακά ως πατριώτες. Ούτε αποχώρησε από την πολιτική όπως απειλούσε. Ούτε καν έκανε αντάρτικο για τον ΦΠΑ των νησιών, ακόμα κι αν ο ίδιος είπε πως είναι αντισυνταγματική η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

 

ΟΛΑ όσα συμβαίνουν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αφορούν στην επικοινωνιακή διαχείριση. Αποσκοπούν σε μικροκομματικά παιχνίδια. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα μείνουν μαζί έως το τέλος. Εως τις κάλπες. Τότε που θα έρθει και το πολιτικό τους… τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: