"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ και ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Τεράστια Εθνική επιτυχία: Προσαρτώνται στην Ελληνική επικράτεια τα Σκόπια

Από τον aNameToCome


Καταλαβαίνεις το σύμπλεγμα ενός ανθρώπου κι ενός λαού από τον τρόπο που βαφτίζει τα πράγματα. Για παράδειγμα εμείς έχουμε θέμα με το όνομα της Μακεδονίας, με μια χώρα που όλη η υφήλιος ονομάζει Μακεδονία, με το αν η Μακεδονία είναι ελληνική αλλά το πρόβλημα αυτό καθ' αυτό το λέμε «Σκοπιανό». Δεν μιλάμε καν για Μακεδονικό πρόβλημα, όοοοχι, το πρόβλημα είναι «Σκοπιανό», δεν είναι Μακεδονικό.  


Σας θυμίζει τον τρόπο αντιμετώπισης ενός μεγαλοσώμου πτηνού που συνηθίζει να χώνει το κεφάλι του στην άμμο όταν κινδυνεύει;  


Και μένα.

 
Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: 


 Στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, το κρατίδιο που σήμερα εμείς ονομάζουμε FYROM - όπως ο μακαρίτης ο Prince βάφτισε τον εαυτό του όταν του την βάρεσε και ήθελε να αλλάξει όνομα αλλά δεν μπορούσε να αποφασίσει για το καινούργιο, The Artist Formerly Known As Prince δηλαδή – λεγόταν Μακεδονία αλλά εμείς τότε δεν είχαμε internet και δεν μας ένοιαζε και πολύ


Όταν ο μακαρίτης ο Τίτο πέθανε και το μαγαζί διαλύθηκε, προέκυψε το θέμα πως θα ονομαζόταν το κράτος που προέκυψε με πρωτεύουσα τα Σκόπια ε, και τότε εμείς θυμηθήκαμε ότι η Μακεδονία είναι ελληνική και ψιλοστραβώσαμε.

 
Νέα, Βόρεια και Άνω Μακεδονία, είναι τα ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς ενώ έχουν απορριφθεί τα Σιγά Μην Είσαστε Εσείς Μακεδονία, και Μακεδονία Μόνο Πάνω Από Το Πτώμα Μας που πρότεινε η Ελληνική πλευρά.  


Θα καταλήξουμε κάπου αυτή τη φορά;

 
Είπαμε λοιπόν κάτσε ρε φίλε, η Μακεδονία είναι ελληνική όπως και τα γεμιστά, ο μουσακάς, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και το χώσιμο με το αμάξι εκτός ουράς στο φανάρι, και ξεσηκωθήκαμε. Γιατί στα μακροοικονομικά μπορεί να μην είμαστε καλοί αλλά στον ξεσηκωμό σκίζουμε. Όχι μόνο αρνούμασταν να δεχτούμε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας όπως είναι το συνταγματικό όνομα της χώρας αλλά απαιτούσαμε να μην υπάρχει ούτε παράγωγο της λέξης Μακεδονία στην ονομασία της.


Έτσι εμείς τους είπαμε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ονομασία που έχει βέβαια την απαγορευμένη λέξη μέσα αλλά προηγείται το πρώην και όλοι ξέρουμε τι εκτίμηση τρέφουμε για τις πρώην και έτσι δεν μας πείραζε.  


Δημιουργήθηκε λοιπόν η πρώτη χώρα στον κόσμο που το όνομα της είναι μια εκκρεμότητα.


Βέβαια επειδή εμείς είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ (που είναι το ίδιο συνδικάτο με την ΕΟΚ) και άλλων διεθνών οργανισμών πολύ πριν το κρατίδιο δημιουργηθεί καν, πετύχαμε μια μεγάλη εθνική επιτυχία: Να μην μπορεί η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί η εκκρεμότητα του ονόματος που εμείς αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε. Και έτσι περνούσε ο καιρός μέχρι τώρα.
 

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου όμως και η εθνοσωτήριος κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που έλυσε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της χώρας, είπε να λύσει και αυτό. Επισήμως επικαλούμαστε την αναγκαιότητα της εισόδου της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ κάτι που θα της δώσει μια σταθερότητα αφού οι γείτονες τους επιβουλεύονται τα εδάφη της κάτι που ακούγεται λογικό αν και οι κακές οι γλώσσες λένε ότι ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση έφερε το θέμα στην επικαιρότητα είναι για να αλλάξει την ατζέντα από τις τεράστιες πρόσφατες επιτυχίες της και να δημιουργήσει πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία που έχει 57 διαφορετικές απόψεις για το θέμα.
 

Άλλωστε είναι στελέχη της που χειρίστηκαν το θέμα μέχρι τώρα με μεγάλη επιτυχία, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που είχε προβλέψει την δεκαετία του '90 ότι σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το θέμα αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς που στην ουσία έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πουλώντας πατριωτισμό.


Τα πράγματα φαίνονται δύσκολα μια και...
 με σημερινό γκάλοπ το 61% των Ελλήνων αρνείται να δεχθεί σύνθετη ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία, ένα ποσοστό ανησυχητικά όμοιο με το ποσοστό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα Τσίπρα. Φαίνεται πάντως ότι εκεί γύρω στο 61% κυμαίνεται το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν μαύρα μεσάνυχτα.

 
Από την άλλη, οργανώθηκε ένα ακόμα συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη και παρόλη την χτεσινή δήλωση του Αρχιεπίσκοπου ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια, αναμένεται να έχει μεγάλη προσέλευση. Εκατοντάδες πούλμαν από όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει για να διατρανώσουν την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση γιατί έτσι είμαστε εμείς, ασυμβίβαστοι μέχρι να καταστραφούμε και μετά να ζητάμε ελεημοσύνη.

 
Δεν θα σχολιάσουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση που διαφήμιζε τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας καταφεύγει να ενημερώνει τον αρχιεπίσκοπο πριν από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, ο τυχοδιωκτισμός τους είναι πλέον δεδομένος. Αν όμως παρόλες τις σκοπιμότητες και ανεξάρτητα από τα κίνητρα Τσίπρα δοθεί επιτέλους μια λύση στο θέμα, θα είναι μια θετική εξέλιξη. Αρκεί βέβαια και οι Πουγουδουμίτες να αφαιρέσουν τις αλυτρωτικές παπαριές τους από το Σύνταγμά τους. 


Γιατί δεν ξέρω αν η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική αλλά η μαλακία σίγουρα δεν είναι




Δεν υπάρχουν σχόλια: