"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ και ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑίικη ΝΕΑ ΤΑΞΗ: Το ηχηρό μήνυμα του συλλαλητηρίου

Στα 8 χρόνια των Μνημονίων δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλη συγκέντρωση όσο αυτή που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

 
Οι πολίτες μπορεί να φτωχοποιήθηκαν, να έχασαν τη δουλειά τους, το μισό μισθό ή τη σύνταξή τους, όμως για ζητήματα εθνικής ταυτότητας δεν λογαριάζουν κανέναν.

 
Και το έδειξαν χθες, όταν με εκατοντάδες πούλμαν από την Κρήτη και τη Μεσσηνία ή από τον Εβρο και τα Γιάννενα κατευθύνθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και να υψώσουν τη φωνή τους απέναντι σε όσους θέλουν να εκχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας.

 
Μέσα στα πλήθη σίγουρα παρεισέφρησαν εθνικιστικά στοιχεία, πατριδοκάπηλοι που ποντάρουν πολιτικά στην οργή και ακραίες φωνές, όμως το μήνυμα της συγκέντρωσης δεν μπόρεσαν να το αλλοιώσουν.

 
Η λιτότητα και η φτώχεια δεν έκαμψαν την ιστορική μνήμη των Ελλήνων, την εθνική τους συνείδηση και τις πατριωτικές τους ευαισθησίες. Τουναντίον, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι δύσκολοι καιροί στην οικονομία κάποτε θα περάσουν, όμως οι υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στη χώρα.

 
Για το λόγο αυτό συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Να φωνάξουν ότι δεν μπορεί κανείς να καπηλευθεί το όνομα της Μακεδονίας και να δείξουν σε όλους ότι παιχνίδια με τα εθνικά μας συμφέροντα δεν χωρούν.

 
Η Βόρεια Ελλάδα αξίζει την προσοχή όλων γιατί όταν δημιουργούνται δυσαρέσκειες σε γεωγραφικές περιοχές, οι εξελίξεις μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες.

 
Το διαπιστώνουμε αυτό τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις στην Ευρώπη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης να αισθανθούν προδομένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή.

 
Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα του Σκοπιανού χωρίς να λάβει υπόψη της τα αντανακλαστικά των πολιτών. Ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το γειτονικό κρατίδιο χωρίς να έχει ξεκάθαρη πρόταση και χωρίς να έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το τι σκέπτεται να πράξει.

 
Μετά τη χθεσινή συγκέντρωση...

 οφείλει να αναθεωρήσει τις απόψεις της, πριν είναι αργά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: