"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝΕΑ ΤΑΞΗ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Νεοπουριτανοί, γρηγορείτε



Χ​​ωρίς να θέλω να το παινευτώ ο Γέρων, που λέει και ο Στέφανος Κασιμάτης, εγώ δηλαδή, όσο περνούν τα χρόνια εκτός από σοφία, σωφροσύνη, και τις λοιπές αρετές της πολιάς του κόμης, ακτινοβολεί και εκτός των χωρικών μας υδάτων. (Προς σχολιαστές: αστειεύομαι.)  


Τις προάλλες, με αφορμή την υπόθεση του αγριοτάτου αρσενικού κυρίου Γουάινσταϊν, έγραψα πως έτσι όπως πάμε σε λίγο θα χρειάζεται ιδιωτικό συμφωνητικό για το φλερτ. Ε λοιπόν, Σουηδοί συναρμόδιοι Γέροντες, με το γνωστό τους σκανδιναβικό χιούμορ, το διάβασαν και είπαν να μου κάνουν πλάκα. Διάβασα λοιπόν πως ετοιμάζεται νόμος βάσει του οποίου της ερωτικής πράξεως θα πρέπει να προηγείται κάποιου είδους συμφωνητικό, κατά προτίμησιν γραπτό, είτε πρόκειται για ετερόφυλα είτε για ομόφυλα ζευγάρια. Δεν διευκρινίζεται αν στο συμφωνητικό θα περιγράφονται και οι φρικιαστικές λεπτομέρειες που συνοδεύουν αυτήν την ακραία πράξη. Πάντως είμαι βέβαιος ότι, αν ψηφισθεί αυτός ο νόμος, πολλές κωμωδίες θα αποφευχθούν.



Ας πούμε μια υποψήφια σταρ δεν θα πάει στο δωμάτιο ξενοδοχείου του παραγωγού της μετά το πάρτι και, ενώ νομίζει ότι αυτός την κάλεσε για να διαβάσουν μαζί τις «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» του Ντίκενς, εκείνος θα της προτείνει «Σκανδιναβίες» – μαθητής είχε απαντήσει σε ερώτηση στο μάθημα Γεωγραφίας ότι Σκανδιναβία είναι κάτι πολύ κακό που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θέλει να κάνει. Θα της χρειαστούν είκοσι χρόνια να συνειδητοποιήσει τι της συνέβη και αφού συνέλθει να τον καταγγείλει.  


Ορισμένοι, όπως διάβασα στο σχετικό ρεπορτάζ του ιστότοπου liberal.gr, ισχυρίζονται ότι ένας τέτοιος νόμος ενδέχεται να υπονομεύσει τη μαγεία των ερωτικών σχέσεων.  


Δεν το πιστεύω. Τους βρίσκω λίγο υπερβολικούς. Θεωρώ δε ότι αν χρειαστεί και επικύρωση υπογραφής μπορεί η υπόθεση να κερδίσει σε μυστήριο. Σε αντίθεση με τον οδοντογιατρό, η επίσκεψη σε συμβολαιογράφο ή ΚΕΠ δεν έβλαψε ποτέ τη λίμπιντο.



Ο Οργουελ, στην υπέροχη κοινωνία του «1984», λέει ότι υπάρχει και ένα υπουργείο Ερωτος. Μη με ρωτήσετε ποιον θεωρώ καταλληλότερο να το αναλάβει παρ’ ημίν. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί και δεν θέλω να δημιουργήσω νέους εχθρούς αποκλείοντας κάποιους. Απλώς φρονώ ότι όταν «με το καλό» το αποκτήσουμε θα πρέπει να φροντίσουν οι αρμόδιοι όχι μόνον για την ερωτική πράξη, αλλά και για τα προεόρτια, αυτά που οι παλαιότεροι αποκαλούσαν «φλερτ», ή ακόμη καλύτερα «κόρτε» και στη γλώσσα του smartphone λέγεται pessimo – όχι με τη σημασία της λέξης στα ιταλικά εννοείται. Εδώ υπάρχει εισαγγελέας για τη ρατσιστική βία, γιατί να μην υπάρξει και κάποιος εισαγγελέας «φλερτ»; Ο οποίος θα εντοπίζει κάθε απόπειρα βιασμού ακόμη και εκεί που δεν φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού.  


Από πού κι ώς πού, κύριε, ανοίγεις την πόρτα για να περάσει η κυρία; 


Με ποιο δικαίωμα ζητάς να πληρώσεις τον λογαριασμό; 


Με ποιο θράσος σηκώνεσαι για να της προσφέρεις το κάθισμά σου; 


Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι όλα αυτά είναι κατάλοιπα μιας εποχής που οι άνδρες είχαν την εξουσία και αντάμειβαν τις γυναίκες με αβρότητες και κομπλιμέντα; 


 Αυτό δεν είναι πολιτισμός. Αυτό είναι βαρβαρότητα. Μάλλον προτιμούν τη θρησκεία της ειρήνης, το Ισλάμ, που τους φοράει μαντίλες για να μην προκαλούν τους άνδρες.



Για τον κλασικό πουριτανισμό η ενοχοποίηση των ερωτικών σχέσεων στηριζόταν στον τονισμό της διαφοράς του ανδρικού από το γυναικείο σώμα. Ενας γυναικείος αστράγαλος μπορούσε να προκαλέσει σκάνδαλο, όπως και ένας ομοφυλόφιλος άνδρας, όπως ο Οσκαρ Ουάιλντ. Ο νεοπουριτανισμός στηρίζεται στην απώθηση των διαφορών, στη μεταμόρφωση του σώματος σε μια άφυλη πραγματικότητα για την οποία οι ερωτικές σχέσεις δεν υπόκεινται στην επιθυμία, το πάθος, συστατικά της ανθρώπινης υπόστασης.Υπόκεινται στην κοινωνική συμβατικότητα.



Απλές οδηγίες πλεύσεως για τις ημέρες αυτές που σας εύχομαι να απολαύσετε την άφθονη ροή του καμπανίτη οίνου και, αν, ο μη γένοιτο, το βλέμμα σας διασταυρωθεί με άλλο βλέμμα, μην ξεχάσετε το ιδιωτικό συμφωνητικό.  


Για καλό και για κακό έχετε...
 δυο τρία στην τσέπη ή την τσάντα σας από το περίπτερο.



Κατά τα λοιπά, ο πολιτισμός μας καλπάζει στο μέλλον. Ο παλιός Μεσαίων έψαχνε το φύλο των Αγγέλων. Ο νέος θα ψάχνει το φύλο των θνητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: