"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΥΡΙΖΟΜΑΧΜΟΥΤΙΣΤΑΝ: O απερίγραπτος Γαβρόγλου ανοίγει θέμα εκλογής Μουφτή στη Θράκη!

Υπέρ της εκλογής Μουφτή τάσσεται ο υπουργός Παιδείας, ανοίγοντας τη συζήτηση λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan στη χώρα μας, που έθεσε και το θέμα.

 
Σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου τονίζει ότι «θα πρέπει να αρχίσει μία πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα «ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων», υπογραμμίζοντας ότι το μείζον είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος και παραπέμποντας και στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 
«Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Υπουργός και επισημαίνει ότι: «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

 
Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου υποστηρίζει ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που καθιστά προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με Προεδρικό Διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του Μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

 
Κληθείς να κάνει μία αποτίμηση για την επίσκεψη του Tayyip Erdogan στη χώρα μας και αν τελικά η Ελλάδα αποκόμισε οφέλη από αυτή, ο Υπουργός Παιδείας, απάντησε ότι «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι» και πρόσθεσε ότι ο κ. Erdogan «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους».

Η θέση του T. Erdogan

 
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έθιξε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου:

«Υπάρχει, επίσης, το θέμα της Μουφτίας. Ο αρχιμουφτής βλέπουμε ότι...
 είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι ο επικεφαλής Μουφτής πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Και η Ιερά Σύνοδος πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών για να μπορεί να εκλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και όταν υπήρξε μείωση του αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου, έστειλα μήνυμα προς τον Πατριάρχη και του είπα "υποδείξτε μου ονόματα ιερωμένων, στους οποίους θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου"».


Δεν υπάρχουν σχόλια: