"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο λαϊκιστής πολιτικός… χρειάζεται αμόρφωτους πολίτες



Είναι δυνατόν κάποιος να κάνει δώρο βιβλίο σε ένα παιδί και να του λέει «και να μην το διαβάσεις, δεν πειράζει»;  


Προφανώς και όχι. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Αλλά για τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Γι’ αυτό και συνόδευσε με αυτή την απίστευτη φράση τα βιβλία που δώρισε σε μαθητές οι οποίοι του έψαλαν τα κάλαντα στο Μαξίμου.


ΤΙ σκέφτεται άραγε ένα παιδί που ακούει τον πρωθυπουργό να του λέει πως δεν χρειάζεται να διαβάζει βιβλία; 


 Ο,τι κι αν πιστεύει εκείνος για τη γνώση και τη μόρφωση μόνο και μόνο λόγω της θεσμικής θέσης που κατέχει θα έπρεπε να προτρέπει τα παιδιά να ρουφάνε κάθε γραμμή κάθε βιβλίου που κρατούν στα χέρια τους. Είτε αυτά είναι σχολικά είτε λογοτεχνίας. Και αυτό δεν έχει σχέση με τους σχολικούς βαθμούς ή με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.

 
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε οι αυριανοί ενήλικοι πολίτες της χώρας να είναι πιο μορφωμένοι από τις προηγούμενες γενιές. Να μπορούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει γύρω τους. Να μπορούν να διαχωρίσουν το σωστό από το λάθος. Να μπορούν να κρίνουν με μεγαλύτερη καθαρότητα τα όσα θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.  


Αυτά τα παιδιά, είτε γίνουν επιστήμονες είτε γίνουν σερβιτόροι, θα πρέπει να έχουν την αναγκαία μόρφωση για να μπορούν να ζήσουν καλύτερα από ό,τι εμείς.

 
ΚΑΙ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χωρίς να κοπιάσουν δεν θα μπορέσουν να πετύχουν όσα ονειρεύονται.


 Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας, ως γνήσιος εκφραστής του «πασοκισμού», ποιο μήνυμα στέλνει στα παιδιά;  


Και να μη διαβάσετε, δεν πειράζει. Και να μην κοπιάσετε, δεν τρέχει τίποτα. Κάπως θα τη βρείτε την… άκρη και θα βολευτείτε. Είναι ακριβώς αυτή η λογική που έφερε την κοινωνική χρεοκοπία, πολύ πριν από την οικονομική.
 
ΑΛΛΑ η αμορφωσιά και η κατευθυνόμενη ενημέρωση βολεύει και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο τους λαϊκιστές πολιτικούς: 



Εκεί ποντάρουν για να μπορούν να χειραγωγούν και να εξαπατούν τους ψηφοφόρους.  


Πριν από ένα χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος σε πολίτες είχε πει: «καλά κάνετε και δεν διαβάζετε εφημερίδες και έχετε την υγειά σας». Για τον πρωθυπουργό και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται μόνο από τις ανακοινώσεις των υπουργικών γραφείων τύπου και τα non paper του Μαξίμου. Αυτή και μόνο είναι η «αλήθεια» που πρέπει να μαθαίνει η κοινωνία. Και ας είναι μόνο fake news. Κάπως έτσι από εκεί που θα έσκιζε τα μνημόνια έφτασε να υπογράψει το πλέον επώδυνο, το οποίο θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα. Και μάλιστα ο ίδιος δεν σταματά να πανηγυρίζει κάθε λίγο και λιγάκι για… πανωλεθριάμβους.

 
ΟΙ αμόρφωτοι και οι λαϊκιστές πολιτικοί φοβούνται τους πολίτες που είναι μορφωμένοι και ενημερωμένοι για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Γι’ αυτό τα παιδιά -και όχι μόνο- ας ανοίξουν βιβλία, ας τα ρουφήξουν έως το μεδούλι, ας ανοίξουν τα μάτια τους, ας δουν την πραγματικότητα, ας κοπιάσουν, μήπως και κατορθώσουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: