"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Γυναικολόγοι-εναλλακτικοί - Όχι άλλον λιγνίτη, Νταλάρα, Αλεξίου



Έτσι τους λέγανε στα καφενεία, τότε που η οικολογία ήταν άγνωστη κι έδινε ιδεολογική στέγη και τροφή μόνον σε αναχωρητές, ρέμπελους, φυτοφάγους και λοιπές οπισθοδρομικές κομπανίες. 


Υπάρχει μια μικρή αλλά ξεκαρδιστική κοινοβουλευτική (και εξωκοινοβουλευτική) ιστορία του συγκεκριμένου κινήματος στον τόπο μας, αλλά ποιος θυμάται τη Μαρίνα Δίζη ή τον Δημοσθένη Βεργή;


Όταν κατεβήκαμε από τα δέντρα, πάψαμε να πιάνουμε πουλιά στον αέρα και μας έπεσε το τρίχωμα, με κάτι έπρεπε να ντυθούμε, να ποδεθούμε και να θρέψουμε την πείνα μας. Κάπως έτσι άρχισε η οικολογική κατρακύλα που τόσο ωραία επισήμαναν οι μαχητές των Σκουριών, ανασκολοπίζοντας με δικράνια και μολότοφ το ανάγλυφο της γης. Αλλά και οι διάσημοι, είχαν κι αυτοί τα κρυφά υπερόπλα τους: τις καρύδες, τον Ντάνο και τη ΓΕΝΟΠ.  


Δεν καταλαβαίνω γιατί έσπευσαν να ταυτιστούν με το οικολογικό ολοκαύτωμα που προετοιμάζει ο Τραμπ. Πεθαίνοντας κάθε μέρα στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, δεν είναι ένα κακό που μπορεί να το παραβλέψει κανείς. Πόσο μάλλον που η οικολογία έχει προ πολλού ξεκολλήσει από τον οπισθοδρομικό της χαρακτήρα κι έχει αναπτύξει μια πολύ ελπιδοφόρα σχέση με την ανάπτυξη και τη νέας γενιάς ενέργεια.


Όχι άλλο λιγνίτη, Νταλάρα, Αλεξίου. Κατά τ’ άλλα, περιδρομιάστε ελεύθερα και χωρίς ενοχές, αρνί, κατσίκι, κοντοσούβλι, πατσά, ποδαράκια, μπεκρή μεζέ. Αν οι δεινόσαυροι είχαν περάσει στο ανθρώπινο μενού, δεν θα τους λυμαίνονταν σήμερα κάτι τύποι σαν τον Σπήλμπεργκ. Θα είχαν επιβιώσει σε εκτροφεία, ειδικού μεγέθους στάνες, στάβλους και βοσκοτόπια. Γιατί και η φύση, μη νομίζεις. Αν την αφήσεις να κάνει αυτά που ξέρει, αποδεικνύεται μέγας κανίβαλος. Γενοκτονίες, ναζιστικού τύπου ειδοκαθάρσεις και το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.


Δεν ήξερα ότι τη λέγανε «τηλεματική» και ταράχτηκα. Αυτή η μικρή τηλεορασούλα που έχουν οι οδηγοί των λεωφορείων πάνω από το κεφάλι τους,  για να μην ξεροσταλιάζουμε επί ματαίω στις στάσεις, τους προκαλεί, λέει, πονοκέφαλο, πονόματο και πρωινή ανακατωσούρα, με τον ίδιο τρόπο που κάποτε η τηλεφωνική συσκευή ευθυνόταν για το φύλο του παιδιού και το πλυντήριο ρούχων για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Δε βαριέσαι; Γερό να’ ναι, κι ό,τι  να ’ναι. 


Εμείς πάντως...
 θα το αγαπήσουμε σα να ’τανε δικό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: