"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Το φετίχ των ιδιωτικοποιήσεων

Κυβέρνηση και συνδικαλιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά τις διαφωνίες τους για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα των ΟΤΑ, το πρώτο πράγμα στο οποίο συμφώνησαν ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα μπουν ιδιώτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων.


Αυτή είναι η αντίληψη που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στον συνδικαλισμό σχετικά με την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Οτι δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ικανός να μαζέψει τα σκουπίδια, όπως επί δεκαετίες δεν μπορούσε να αναλάβει τα τηλεφωνικά δίκτυα ή την αξιοποίηση των αεροδρομίων.


Πρόκειται για ένα ιδεολογικό φετίχ, που όμως δεν έχει πλέον καμία σημασία, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμευθεί για τα πάντα. Εχει ήδη παραχωρήσει τα περιφερειακά αεροδρόμια, δίνει και τα λιμάνια της χώρας για να τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες, αλλά την καθαριότητα στον ΟΛΠ δεν αφήνει να την κάνουν ιδιώτες παρά μόνο οι δήμοι. Ο απόλυτος παραλογισμός, δηλαδή.


Ακόμα και η πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης να μαζευτούν τα σκουπίδια από ιδιωτικά συνεργεία για λόγους δημόσιας υγείας υπονομεύθηκε από συνδικαλιστές και κυβέρνηση για να βρεθεί μια άλλη λύση από τον πρωθυπουργό, η οποία όμως δεν στάθηκε ικανή να λύσει την απεργία, που συνεχίζεται.


Αλήθεια, γιατί δεν μπορούν ιδιώτες να αναλάβουν να μαζεύουν τα σκουπίδια; 


Αυτό είναι για την αριστερή κυβέρνηση το μεγάλο ιδεολογικό πρόβλημα σήμερα στην Ελλάδα, ύστερα από οκτώ χρόνια Μνημονίων;  


Αφού οι δήμοι αδυνατούν και να πληρώσουν τους συμβασιούχους, καθώς το απαγόρευσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, και αφού δεν μπορούν να τους μονιμοποιήσουν επειδή κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα, η λύση θα ήταν ή να παρανομήσουν ή να αναθέσουν την καθαριότητα σε ιδιώτες.


Ομως είναι φανερό ότι...
 ο ιδιωτικός τομέας είναι ο κοινός εχθρός για την κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές, όπως και ότι η επιχειρηματικότητα τιμωρείται και στέλνεται στο πυρ το εξώτερον, είτε με την υπέρογκη φορολογία και τις εισφορές είτε με τον εξοβελισμό της από την οικονομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: