"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΚΗΦΗΝΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Όταν ο ταξικός αγώνας δεν αφήνει χρόνο για να μαζευτούν τα σκουπίδια



Τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2010. 


Τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.  


Τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2012. 


Τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο του 2014. 


Τον Μάρτιο, Μάιο, Ιούλιο και Νοέμβριο του 2015. 


Τον Φεβρουάριο, Μάιο και Οκτώβριο του 2016 η ΠΟΕ  - ΟΤΑ έχει κατέβει σε απεργίες. 


 Μια τυπική αναγγελία απεργίας είναι του Μαρτίου του 2008 «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη… η χωματερή των Άνω Λιοσίων παραμένει υπό τον έλεγχο των ΜΑΤ, τα οποία απομάκρυναν τους απεργούς που επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο των απορριμματοφόρων». Οι λόγοι όμως διαμαρτυρίας είχαν μεγαλύτερη ποικιλία.


Μπορούσαν να είναι για τις μονιμοποιήσεις και τις αυξήσεις στους Δήμους μέχρι την κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια. 


Να αφορούν το δελτίο ειδήσεων του Mega μέχρι το επάγγελμα της γυναίκας του Πάσχου Μανδραβέλη. 


Να αμφισβητούν την τρίτη εξουσία λέγοντας ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ  «Δεν εκχωρεί σε κανένα εισαγγελέα το δικαίωμα της στην απεργία ούτε βάζει κανέναν κριτή στις μορφές πάλης που θα επιλέγει» ή να κάνουν συνταρακτικές αποκαλύψεις «Από κοινού συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και Ελεγκτικό Συνέδριο (κρατικός μηχανισμός) κρίνουν το δικαίωμα στην δουλειά αντισυνταγματικό» όντας «κόμματα του κεφαλαίου»


Περισσότερο όμως και από το κεφάλαιο ο εχθρός ήταν εταιρίες που θα ήθελαν να μπουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Με την ΟΤΑ Αττικής να ξεμπροστιάζει τα σκοτεινά σχέδια τους «Κυβέρνηση και πλειοψηφία τις (sic) ΚΕΔΕ θέλουν να παραδώσουν την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!». Κάτι για το οποίο όμως που δεν χρειάζεται να μας κάνει να ανησυχούμε. Η ΠΟΕ ΟΤΑ υπάρχει για να προστατεύει τον πολίτη από την ιδιωτική επιβουλή.  


Από τα τότε


Στις 15 Οκτωβρίου του 2011, μετά από απεργία διαρκείας,  ο τότε περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός ανακοίνωνε τα ονόματα τριών εταιριών που θα αναλάμβαναν την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αττική.  Δύο μέρες αργότερα σύμφωνα με το Έθνος «Στις 10  το πρωί, οδηγός απορριμματοφόρου δέχθηκε φραστική επίθεση από υπάλληλο της ΠΟΕ – ΟΤΑ στη Νέα Ιωνία με αποτέλεσμα τη σύλληψη του υπαλλήλου που προκάλεσε το επεισοδίου». Και για να γίνουν τα πράγματα πιο σαφή  «…μία ώρα αργότερα, και πάλι στη Νέα Ιωνία, στη συμβολή των οδών Κύμης και Κασταμονής,  ομάδα περίπου 50 ατόμων «επέδραμε» εναντίον απορριμματοφόρου πετώντας στον κάδο του αναμμένο στουπί με εύφλεκτο υλικό». Ταυτόχρονα στο σύστημα έπεφτε χειρόφρενο. Σύμφωνα με τον Γιώργο Καμίνη «Κάθε ημέρα βγάζαμε 53 απορριμματοφόρα και καθαρίζαμε σκουπίδια σε νοσοκομεία και σχολεία. Σήμερα δεν καθαρίζουν ούτε τα νοσοκομειακά απόβλητα. Έχουν υποχρέωση να το κάνουν εκ του νόμου με προσωπικό ασφαλείας εφόσον έχουν κηρύξει απεργία».


Όλα αυτά βέβαια θα λυνόντουσαν με μια κυβέρνηση της αριστεράς. Άλλωστε το είχε πει και η Ρένα Δούρου το 2014 «Αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός». Δυστυχώς δεν ήταν εύκαιρη να πει αν «Αλλιώς ΔΕΝ μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός». Αφού βρισκόταν στις Βρυξέλλες, εκεί που δεν φτάνει το μακρύ χέρι της ΠΟΕ ΟΤΑ,  για να ασχοληθεί με το φλέγον θέμα  «διακυβεύματα της κυκλικής οικονομίας, σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την ανάγκη ενός νέου, οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου, μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων ». Κάνοντας σκληρές δηλώσεις όπως «Κακή διαχείριση των απορριμμάτων δεν προκαλεί μόνο περιβαλλοντική αλλά και οικονομική ζημιά» αποστομώνοντας όσους μέχρι χθες πίστευαν το αντίθετο.


Όσο για την ΠΟΕ ΟΤΑ καιρός είναι να αντιληφθεί ότι...
 δεν δημιουργήθηκε για να αλλάξει το πολίτευμα της Ελλάδας. 


Οπότε ας πληρωθούν οι συμβασιούχοι τα δεδουλευμένα τους, ας πουν οι δήμοι πόσους υπαλλήλους θέλουν, ας μπει ένας λογικός χρόνος ας πούμε 25 χρόνια που ο υπάλληλος δεν θα μπορεί να φεύγει από την υπηρεσία και ας πάμε σε μια λογική κοινωνία. Όπου οι απαιτήσεις από την ΠΟΕ ΟΤΑ θα περιορίζονται στα σκουπίδια και η σύγκρουση με το κεφάλαιο μπορεί να περιμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: