"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Οι δανειστές δεν είναι (απλά) φίλοι μας... - Αν δεν υπήρχε Τσίπρας, οι δανειστές έπρεπε να τον ανακαλύψουν.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ



Ο Τσίπρας προσπάθησε -με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο- να υψώσει ένα τοίχο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. “Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας”, είπε επιχειρώντας να ορίσει ένα ιδεολογικού χαρακτήρα διαχωρισμό.  Αυτοί οι οικονομικά φιλελεύθεροι, αυτός ο αριστερός


Η πραγματικότητα ωστόσο τον διαψεύδει για μια ακόμα φορά. Ο Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση αποτελούν τους καλύτερους φίλους των δανειστών. Ανταποκρίνονται σε όλες τις επιδιώξεις τους. Η φράση του θα έπρεπε να είναι: Oι δανειστές δεν είναι απλά φίλοι μας, αλλά κάτι παραπάνω.



Αυτό δείχνει η πορεία των πραγμάτων. 


Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις του παρελθόντος (δεύτερο μνημόνιο), υπογράφει ένα τρίτο μνημόνιο που χαρακτηρίζεται πιο σκληρό και από τα προηγούμενα δυο και τώρα συμφωνεί σε νέα μέτρα -που ουσιαστικά αποτελούν ένα νέο μνημόνιο- τα οποία γονατίζουν ακόμα περισσότερο κοινωνία και οικονομία. Και όλα αυτά χωρίς να ακουστεί «κιχ», με ελάχιστες κοινωνικές δηλαδή αντιδράσεις.



Αν δεν υπήρχε Τσίπρας, οι δανειστές έπρεπε να τον ανακαλύψουν.  


Με την προμνημονιακή τακτική και στρατηγική του, πέτυχε να ευνουχίσει πολιτικά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, το οποίο μετά το καλοκαίρι του 2015 αποσύρθηκε θεωρώντας μάταιες τις όποιες αντιδράσεις σε πολιτικές της νέας κυβέρνησης. 


Αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, είναι που με τις (πολιτικά δίκαιες ή όχι) αντιδράσεις του, στεκόταν εμπόδιο σε πολλές απαιτήσεις των δανειστών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλάι του, μπλόκαρε πολλές από αυτές τότε.



Παρά τις περί του αντιθέτου εντυπώσεις που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Τσίπρας για ευνόητους λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, οι δανειστές έχουν κάθε λόγο για να είναι ικανοποιημένοι από τον έλληνα πρωθυπουργό.  


Ανταποκρίνεται σε ό,τι ζητήσουν στο ακέραιο. Δεν υπάρχει...
 εκπρόσωπος των δανειστών ο οποίος έχει λόγους να μην είναι ικανοποιημένος από έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που ανταποκρίνεται στο ακέραιο σε όσα επιθυμούν, ακόμα και στα πιο σκληρά μέτρα του ΔΝΤ. Ένας πρωθυπουργός που δεσμεύει τη χώρα του με μέτρα που θα ισχύουν ακόμα και μετά την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου. 


Ούτε στα καλύτερα όνειρά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: