"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


YΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ - Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Μήπως είστε "μπαχαλάκης";

Ειδικού Συνεργάτη του Liberal.gr



Στις 6 με 9 Απριλίου, τις μέρες που η κυβέρνηση θα αναζητά σε ένα ακόμη Eurogroup διέξοδο για την 2η αξιολόγηση, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το 1ο της συνέδριο. Ένα συνέδριο «ανασυγκρότησης» που γίνεται από νέους ανθρώπους στον απόηχο της δημοσκοπικής κατάρρευσης του κυβερνώντος κόμματος και της διάλυσης του μηχανισμού που είχε οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια μέσα από ομάδες «αλληλέγγυων» και γενικώς «ευαισθητοποιημένων» στα κοινωνικά και προβληματισμένων με τα κοινά.



Όλα καλά μέχρι εδώ. Είναι αισιόδοξο σε μια γενικώς απολιτική περίοδο, να βλέπεις νέα παιδιά να προβληματίζονται ακόμη και στοιχημένα πίσω από ένα κόμμα (η νεολαία είχε πάντα μια ιδεολογική ροπή προς την Αριστερά) και να προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «που πάμε;»



Αλήθεια, όμως, που πάμε;



Το ερώτημα είναι φυσικά ρητορικό και εκκινεί με αφορμή ένα ερωτηματολόγιο που έχει αναρτήσει στη σελίδα της η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ


Εδώ κάπου αρχίζει να χάνεται η μπάλα και αναρωτιέσαι, μα πάνε καλά αυτά τα παιδιά; 


Και άντε αυτά δεν πάνε, οι παραπάνω τους; 


 Οι κομματικοί ινστρούχτορες που έχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τους λένε τίποτα;



Αν κάνει κάποιος τον κόπο και διαβάσει το ερωτηματολόγιο (εδώ) με το οποίο η νεολαία επιχειρεί να σκιαγραφήσει (ανώνυμα) τα μελλοντικά της μέλη θα διαβάσει ερωτήσεις απίστευτης... οξυδέρκειας.



Για παράδειγμα ρωτούν οι εμπνευστές του ερωτηματολογίου:



- «συμμετέχετε σε διαδηλώσεις στις οποίες θα εκδηλώνονταν βίαια επεισόδια»; 



- συμμετέχετε σε καταλήψεις κτιρίων με στόχο την περίθαλψη, φροντίδα μειονοτικών κοινωνικών ομάδων (στέγαση προσφύγων, κοινωνικό φροντιστήριο μεταναστών κλπ)



- θα υποστηρίζατε ή όχι σε βίαιη αντιμετώπιση ρατσιστικών ομαδώσεων 



- σε καταλήψεις σε συμβολικούς στόχους (γραφεία πολιτικών, κομματικά γραφεία, τραπεζικά καταστήματα



- θα συμμετείχατε σε αντισυμβατικές ακτιβιστικές δράσεις (π.χ. οργανωμένες κλοπές από αλυσίδες σούπερ – μάρκετ και αναδιανομή των προϊόντων σε πολίτες);



Για να μην είμαστε υπερβολικοί, να πούμε ότι διαλέξαμε μόνο τις πιο «χτυπητές» ερωτήσεις στις οποίες θα υποβληθούν όσοι περάσουν τη βάσανο του ερωτηματολογίου.



Είναι, όμως, ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο σκέφτονται πολλά νέα παιδιά στο κόμμα από το οποίο ξεπήδησε η σημερινή κυβέρνηση οι οποίοι αύριο μεθαύριο ονειρεύονται να γίνουν οι επόμενοι Τσε, ή έστω Τσίπρες.



Ας κάνει κανείς τον κόπο να διαβάσει και το κείμενο θέσεων της κεντρικής επιτροπής  της νεολαίας, και θα καταλάβει ότι τα παραπάνω δεν είναι και πολύ αστεία.



Το όνειρο των νέων παιδιών που προσχωρούν στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μεταμορφώσεις του, είναι...
 η «επανάσταση» και το μέσο είναι ο πόλεμος ενάντια στο Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού.


Στρατηγικός στόχος των νεολαίων του κόμματος όπως τον περιγράφουν στο κείμενο αρχών είναι «ο σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα, δηλαδή ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο με ορίζοντα τον κομμουνισμό».



Τώρα πως μπορεί αυτό να γίνει χωρίς να ψάχνουν τα παιδιά στα θολά για «μπαχαλάκηδες», ε ας μην μπούμε σε περαιτέρω ανάλυση θέσεων.



Ο καθένας μπορεί να διαβάσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: