"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τις μαύρες τρύπες στους ελέγχους αεροπορικών φορτίων εκμεταλλεύτηκαν οι «Πυρήνες»



Σε επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια προχωρούν οι Αρχές, καθώς προκύπτει τεράστιο κενό ασφαλείας από τα «αριστοτεχνικά» κατασκευασμένα τρομο-πακέτα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».


Οι τρομοκράτες φαίνεται ότι γνώριζαν τα κενά των ελέγχων στα αεροπορικά φορτία και το εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκαλώντας πανικό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα παγιδευμένα πακέτα που απέστειλαν στο Βερολίνο με αποδέκτη τον Σόιμπλε και στο Παρίσι με αποδέκτη τον Τόμσεν είχαν την κατάλληλη ποσότητα και το κατάλληλο είδος πυρίτιδας, προκειμένου να περάσουν «αόρατα» από τις σύγχρονες συσκευές X-RAY του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».


«Αριστοτεχνική» ήταν και η συνδεσμολογία των αυτοσχέδιων βομβών για να μην έχουν τη μορφή εκρηκτικού μηχανισμού στις οθόνες των συσκευών X-RAY.


Οπως λένε στον «Ε.Τ.» καλά πληροφορημένες πηγές, τα δέματα περιείχαν ένα μικρό μανταλάκι, ένα καλώδιο, μια μικρή μπαταρία και μια αντίσταση ηλεκτρικής λυχνίας (λάμπας). Το μανταλάκι ήταν αυτό που πυροδοτούσε την έκρηξη με το άνοιγμα του φακέλου, αφού τότε έκλεινε το κύκλωμα και αναφλεγόταν η πυρίτιδα.


Το πρόβλημα για τις Αρχές είναι ότι τα τρομο-πακέτα πέρασαν από τις συσκευές X-RAY που βρίσκονται σε ειδικά κατασκευασμένο χώρο του αεροδρομίου, χωρίς να χτυπήσει η ηχο-φωτεινή ένδειξη (συναγερμός). Κατόπιν, φορτώθηκαν στα αεροπλάνα και ταξίδεψαν σε Βερολίνο και Παρίσι.


Ο κ. Παναγιώτης Παππάς, εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας Mega Sprint Guard Security, που έχει εξουσιοδοτηθεί από τα ΕΛ.ΤΑ. να ελέγχει τα ταχυδρομικά δέματα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ότι δεν χτύπησε ο συναγερμός: «Οι συσκευές τις οποίες χειριζόμαστε μας ειδοποιούν σε περίπτωση εντοπισμού εκρηκτικών, όπλων και άλλων υλικών. Μας ειδοποιούν και ηχητικά και οπτικά, ενώ ενημερώνονται και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες. Στην περίπτωση αυτή δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το είδος και η ποσότητα των εκρηκτικών δεν ήταν ανιχνεύσιμα. 

Να σημειώσουμε ότι σε εμάς τα δέματα φτάνουν ομαδοποιημένα. Δηλαδή έχουν ήδη τοποθετηθεί ανάλογα με τον όγκο τους μέσα σε ταχυδρομικούς σάκους. Δεν περνάει δηλαδή το κάθε δέμα χωριστά από τις συσκευές X-RAY, αλλά περνούν ομαδοποιημένα, πολλά μαζί μέσα σε σάκους. Εμείς δεν βλέπουμε ποιος είναι παραλήπτης ή αποστολέας. Δεν είναι δουλειά μας. Να τονίσουμε ότι είναι αδύνατο για λόγους χρόνου να περνάει κάθε δέμα μόνο του από τις συσκευές».


Μια λίγο διαφορετική οπτική παρουσιάζει  ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, με θητεία στο αεροδρόμιο, ο οποίος αναφέρει ότι...
 πάντα σε αυτά τα περιστατικά παίζει ρόλο ο ανθρώπινος παράγοντας: «Το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρή ποσότητα πυρίτιδας αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στον έλεγχο. Η πυρίτιδα φαίνεται στις οθόνες κατά τον έλεγχο, καθώς στο σημείο όπου βρίσκεται παρουσιάζεται μια αλλαγή χρώματος. Οσο πιο μικρή η ποσότητα τόσο πιο δύσκολο να τη διακρίνεις, ιδιαίτερα αν ο ελεγχόμενος σάκος περιέχει πολλά δέματα και το παγιδευμένο δέμα δεν έχει τη μορφή βόμβας. Για λόγους κούρασης ή ρουτίνας μπορεί ο υπάλληλος να μην παρατήρησε το ύποπτο δέμα».


Ο σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου κ. Αγγελος Αγραφιώτης προσθέτει ότι «τα δέματα και οι φάκελοι δεν ελέγχονται ξανά με ακτίνες X-RAY στο σημείο προορισμού τους, παρά μόνο για ναρκωτικά από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους».


Στην Αθήνα ο συναγερμός που σήμανε την περασμένη Τετάρτη στην ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει λήξει, καθώς δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων τρομο-πακέτων που δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί. Ο κ. Νίκος Τόσκας, πάντως, εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ύπαρξης και άλλων παγιδευμένων δεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: