"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΑΛΗΤΑΡΟΠΛΗΚΤΗ (και όχι μόνο) ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το «άβατο» της Βουλής

Είναι κοινή η πεποίθηση ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι το κτίριο των προνομιούχων. Στεγάζει ανθρώπους που έχουν λύσει ή ετοιμάζονται να λύσουν για τα καλά το βιοποριστικό πρόβλημά τους, γιγαντώνοντας τα προβλήματα των πολλών, που πληρώνουν για τη λειτουργία του.

 
Επίσης, είναι κοινή η πεποίθηση ότι η αξιοκρατία και το Κοινοβούλιο δεν έχουν τις καλύτερες των σχέσεων. Η πλειονότητα των εργαζομένων στη Βουλή στάθηκε αρκετά τυχερή ώστε μέσω της κατάλληλης γνωριμίας και της μεσολάβησης να βρει δουλειά όχι ιδιαίτερα απαιτητική ή εξοντωτική αλλά αποδοτική και όσον αφορά τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας.

 
Στους εργαζομένους στη Βουλή, φυσικά, περιλαμβάνονται πρώτοι και καλύτεροι οι ίδιοι οι βουλευτές. Και αυτοί, για να αντεπεξέλθουν στην εκλογική διαδικασία, οφείλουν να έχουν σχέση εμπιστοσύνης ή συμπάθειας με τους εκλογείς - και αυτό προϋποθέτει δημοσιότητα και εξαιρετικές σχέσεις με τα ΜΜΕ και τον χώρο της οικονομίας. Αρα, και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι εν πολλοίς κάτι που δεν σχετίζεται με την αξία εκάστου αλλά με τις προσβάσεις του.

 
Ολα τα προαναφερθέντα είναι γνωστά και, δυστυχώς, αναμενόμενα. Ομως, ασυγχώρητη και εξοργιστική είναι η σκόπιμη αδιαφάνεια που καλύπτει το εξοδολόγιο της Βουλής.

 
Μόλις πρόσφατα οι Ελληνες έμαθαν ότι περίπου 25 πρώην βουλευτές, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής θητείας τους, πήραν άτοκο δάνειο από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλεγγύης της Βουλής και δεν το αποπληρώνουν.

 
Ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων, οι αποδοχές τους, οι κτιριακές υποδομές που ανήκουν στη Βουλή, οι συμβασιούχοι και οι αποσπασμένοι που εργάζονται ή φαίνεται ότι εργάζονται εκεί, τα έξοδα της συντήρησης και της φύλαξης, όλα όσα αφορούν τις σχετικές επιβαρύνσεις που αναλαμβάνει ο σκληρά δοκιμαζόμενος φορολογούμενος πολίτης, για τους πολλούς παραμένουν «φανερά μυστικά». 


Φανερά γιατί περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, αλλά μυστικά διότι...
 δεν είναι όλα μαζί συγκεντρωμένα, διαθέσιμα και... εξηγημένα ώστε να μπορεί και ένας απλός πολίτης να καταλάβει πόσους πληρώνει, τι και γιατί.

 
Δημοκρατία, συν τοις άλλοις, σημαίνει και διαφάνεια, όχι κοινοβουλευτικό άβατο.


Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: