"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αναπολώντας τη γενιά των 700 €



Πριν από εννέα – δέκα χρόνια η κοινωνία σοκαρισμένη ανακάλυπτε τη γενιά των 700 ευρώ. Νέοι έως 35 ετών με πτυχίο πανεπιστημίου εργάζονταν για το ευτελές -εκείνης της εποχής- ποσό.  


Ποιος θα φανταζόταν πως σήμερα οποιοσδήποτε -ανεξαρτήτως ηλικίας- εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται προνομιούχος αν λαμβάνει αποδοχές 700 ευρώ.




ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σχεδόν 400.000 πολίτες έχουν μισθό από 100 έως 400 ευρώ. Οι συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης ξεπερνούν το 50% στο σύνολο των νέων προσλήψεων. Κανείς πρέπει να λάβει υπόψη και την έκρηξη της αδήλωτης εργασίας, με εκατοντάδες χιλιάδες νέους -και όχι μόνο- που δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα τα οποία, μάλιστα, είναι «μαύρα».



ΑΥΤΟ είναι το σκηνικό της σημερινής ουσιαστικά ανύπαρκτης αγοράς εργασίας. Σε μια χώρα με ένα εκατομμύριο ανέργους είναι απόλυτα λογικό να κυριαρχεί παραλογισμός στον εργασιακό τομέα. 


Την ίδια ώρα η διαρκής αύξηση φόρων και εισφορών, σε συνδυασμό με την κλινικά νεκρή τραπεζική χρηματοδότηση, το μόνο που μπορεί να φέρει στην πραγματική οικονομία είναι περαιτέρω ύφεση, νέα λουκέτα, περισσότερες απολύσεις και ακόμα πιο χαμηλούς μισθούς. Μαζί με τα παραπάνω θα φέρει και νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, καθώς τα έσοδα των Ταμείων θα ελαχιστοποιούνται.



ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει πολιτική λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας; 


 Μπορεί, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να έρθει με «εργαλεία» σαν τις περσινές ψευδοϋποσχέσεις που θα πήγαιναν το βασικό μισθό στα 751 €. Ετσι κι αλλιώς, και σήμερα ο κατώτατος βρίσκεται στα 586 €, αλλά στην πιάτσα εργασίας τα 200άρια και τα 300άρια ευρώ αποτελούν καθεστώς. Ούτε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και άλλες θεωρητικούρες των Κατρούγκαλων πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση, η οποία βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Για να έχουν νόημα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να υπάρχει αγορά εργασίας. Με 23% ανεργία, μισθούς 400 ευρώ και τεράστιες οφειλές δεδουλευμένων προς όσους εργάζονται ό,τι κι αν νομοθετηθεί δεν θα υπάρξει λύση.



ΛΥΣΗ θα υπάρξει μόνο αν...

σταματήσει ο λαϊκισμός, εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, τρέξει η διαχείριση κόκκινων δανείων και υπάρξει σημαντική μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων.


Η πραγματική οικονομία χρειάζεται ένα θετικό σοκ γιατί βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση. Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει αυτό το θετικό σοκ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να το υλοποιήσει μια ιδεοληπτική κυβέρνηση που υπερφορολογεί και διαλύει τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: