"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΚΑΝΤΕΜΗΔΕΣ: Βρήκε 37 εκατ. λιρέτες στην σοφίτα του σπιτιού της αλλά είναι άχρηστες - ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ

Η 60χρονη Άντζελα Βάργκας, από τη Γένοβα, βρήκε 37 εκατομμύρια λίρες ενώ καθάριζε τη σοφίτα του σπιτιού της με την κόρη της Λουίζα. Το ποσό ισοδυναμεί με περίπου 19.100 ευρώ, αν μπορούσε να τα αλλάξει.

 
Η Βάργκας μάλιστα σχεδιάζει να πάει στο δικαστήριο την κεντρική ιταλική τράπεζα, επειδή της είπαν πως το εύρημά της είναι άχρηστο. Όπως ισχυρίζεται η ίδια, η νομική προθεσμία για την μετατροπή των νομισμάτων δεν θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε ανθρώπους που έλαβαν γνώση των μετρητών, μετά την λήξη της προθεσμίας.

 
Τα χρήματα τα είχε κρύψει προφανώς η μητέρα της Βάργκας, η οποία πέθανε το 2006, χωρίς να πει σε κανέναν για τη μυστική τοποθεσία.

 
Η Λουίζα δήλωσε στην Corriere: «Όταν πέθανε η γιαγιά, ανακαλύψαμε πως είχε κρύψει χρήματα κάτω από το κρεβάτι, πίσω από ένα μαξιλάρι και σε ένα κουτί παπουτσιών. Αλλά εκείνα ήταν ελάχιστα, όχι ένα τόσο μεγάλο ποσό».

Κι άλλες οικογένειες έχουν περάσει παρόμοιες απογοητεύσεις από την εξεύρεση εκατομμυρίων λιρών.
 

Το 2014, μια τηλεφωνήτρια νόμιζε ότι έκανε την τύχη της όταν ανακάλυψε 100 εκατομμύρια λίρες κρυμμένες σε ένα χρηματοκιβώτιο, αλλά της είπαν πως ήταν πλέον άνευ αξίας και δεν μπορούσαν να ανταλλαχθούν με ευρώ.

Υπάρχει ωστόσο και ένα προηγούμενο για τα δικαστήρια, που επέτρεψαν καθυστερημένη μετατροπή.
 

Νωρίτερα φέτος, μια γυναίκα από το Πιεμόντε ανακάλυψε 15 εκατομμύρια λίρες σε ένα κρυφό μέρος σε μια συρταριέρα που αγόρασε από την ιστοσελίδα δημοπρασιών eBay.

Αν και αρχικά της είπαν πως δεν μπορούσε να τα μετατρέψει, άσκησε έφεση ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου και τελικά της επιτράπηκε η μετατροπή των λιρών σε σύγχρονα χρήματα, χάρη σε μια προσωρινή επαναλειτουργία ανταλλαγής λιρών.


 
Πριν την υιοθέτηση του νομίσματος του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2002, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας όρισε ως προθεσμία για την ανταλλαγή της λίρας. Τυχόν κέρματα ή χαρτονομίσματα που θα παρουσιάζονταν μετά την 6η Δεκεμβρίου 2011 είναι πλέον άνευ αξίας.

 
Η Ιταλία έχει την αυστηρότερη νομοθεσία από τις 18 χώρες της ευρωζώνης, με την Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα να παρατείνουν ακόμη ένα χρόνο την προθεσμία για την ανταλλαγή χρημάτων στο 2012.
 

Οι κεντρικές τράπεζες 9 χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιρλανδίας, δεν έχουν θέσει προθεσμία για την ανταλλαγή των τραπεζογραμματίων.

 
Αν η Βάργκας κερδίσει το δικαστήριο δεν θα είναι η μόνη που θα επωφεληθεί. Πιστεύεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει κρυμμένο σε σοφίτες, παλιά έπιπλα και κουτιά παπουτσιών αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: