"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Με 100 ευρώ μεικτά τον μήνα...




Με 100 ευρώ μεικτά τον μήνα μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Να καλύψεις μερικές διαδρομές από το σπίτι ως τη δουλειά με το μετρό. Εναλλακτικά, να πιεις μερικούς καφέδες από την πλησιέστερη καντίνα. Επίσης, εναλλακτικά, να πάρεις μερικά σάντουιτς για να ξεγελάσεις την πείνα της ημέρας, για κάποιες ημέρες. Η να καπνίσεις λίγα τσιγάρα. Αυτό που σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις με 100 ευρώ μεικτά τον μήνα είναι να επιβιώσεις στοιχειωδώς. Ούτε για λίγες μέρες του μήνα. Γι' αυτό ίσως δεν πρέπει να μιλάμε για μισθό, αλλά φιλοδώρημα.



Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό («το Πάσχα, θα έρθει μαζί με την Ανάσταση της ελληνικής οικονομίας» –Μάρτιος 2016) ήδη μετράμε οκτώ μήνες ανάστασης της Οικονομίας. Μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό, στα εργασιακά για παράδειγμα. Δανειζόμαστε τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Κατρούγκαλου (που κατ' ευφημισμό ονομάζεται Υπουργείο Εργασίας). Στην αγορά εργασίας, έχει κάνει την εμφάνισή της μια νέα γενικά, αυτή των 100 ευρώ μικρά! Οι εποχές που χαρακτηρίζαμε τη γενιά των 600 ή 800 ευρώ ως την αδικημένη γενιά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ήρθε η γενιά των 100.

AdTech Ad



Οι εργαζόμενοι για 100 ευρώ μεικτά ανέρχονται σε 126.956. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου, υπάρχουν συνολικά 343.760 εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως 400 ευρώ. Μεικτά πάντα. Τυπικά, πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Η πραγματικότητα λέει πως εργάζονται για πολλές περισσότερες ώρες ή ημέρες απ' ό,τι καταγράφεται επίσημα. Πολλοί εργοδότες βρίσκουν ευκαιρία από τους ανεπαρκέστατους ελέγχους για να εκμεταλλευτούν αυτούς τους ανθρώπους.
 

Η αγορά εργασίας, εδώ και χρόνια, έχει απορρυθμιστεί. Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό είναι πως η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης τη διετία 2015 - 2016 έχουν ξεπεράσει αυτές της πλήρους απασχόλησης (51,50% ευέλικτη, 48,50% πλήρης). Μόνο τον Σεπτέμβριο, οι ευέλικτες μορφές έφτασαν στο 61,10% του συνόλου.



Οι άνθρωποι αυτοί είναι κατά βάση νέοι. Αρκετοί με αρκετές γνώσεις και πτυχία. Είναι αυτοί που δεν κατάφεραν ακόμα ή δεν θέλησαν να μεταναστεύσουν. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα χρόνια της κρίσης έχουν μεταναστεύσει περίπου 450.000 άνθρωποι και είναι κυρίως νέοι επιστήμονες. Πολύτιμοι δηλαδή σε μια χώρα που θα είχε ένα παραγωγικό σχέδιο ανάπτυξης για το οποίο ελάχιστες συζητήσεις γίνονται στη χώρα μας.



Δέκα περίπου ημέρες πριν, ο Κατρούγκαλος επιδόθηκε στην αγαπημένη του συνήθεια:
  Επιτέθηκε στα Μέσα ενημέρωσης, επειδή μίλησαν για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Και χαρακτήρισε «νέφος παραπληροφόρησης τον θόρυβο που καλλιεργείται ότι τάχα στο πλαίσιο της εργασιακής μεταρρύθμισης θα μειωθεί ακόμη ο κατώτερος μισθός ή θα εισαχθούν δυσμενείς ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους». 


Έχει δίκιο. Δεν χρειάζεται να αναφέρονται αυτά, συμβαίνουν ήδη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: