"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οι τσαμπουκαλεμένοι γραφικοί φέρνουν τη χώρα τους όλο και πιο κοντά στο "ατύχημα"!


Για μία ακόμη φορά αποφεύχθηκε η άμεση κρίση στο ελληνικό δράμα. Τουλάχιστον έτσι ερμηνεύουν τα περισσότερα ΜΜΕ το γεγονός ότι η Ελλάδα πλήρωσε δόση ύψους 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.  

Η ερμηνεία είναι ορθή, αλλά και δυνητικά παραπλανητική. Μέχρι σήμερα, Ελλάδα και Ευρώπη αγοράζουν χρόνο. Ομως, καμία πλευρά δεν βρίσκεται πιο κοντά στο να επιλύσει μια κρίση που έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα και έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών ινστιτούτων. Στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια να παραταθεί η τρέχουσα κατάσταση παρά το αυξανόμενο κόστος και την όλο και πιο μικρή αποτελεσματικότητα.  

Το αποτέλεσμα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα να συνεχίζει σιγά σιγά να ξεφεύγει από τον έλεγχο των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων. Ορθώς κάνει η Ελλάδα ό,τι μπορεί ώστε να φανεί συνεπής απέναντι στο ΔΝΤ.
Οπως έχω εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο, η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ θα διέκοπτε τη ροή των ελάχιστων χρημάτων που εξακολουθούν να πηγαίνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των κεφαλαίων του ELA από την ΕΚΤ. Πράγμα που σημαίνει ότι μια αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ το πιθανότερο είναι ότι θα έβγαζε τη χώρα σε περιπέτειες, με επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και de facto εισαγωγή νέου νομίσματος μέσω της έκδοσης υποσχετικών με τις οποίες θα καλύψει η ελληνική κυβέρνηση τις εγχώριες υποχρεώσεις της όπως την καταβολή μισθών και συντάξεων. Ωστόσο κάνοντας το σωστό, τόσο για την ίδια όσο και για το διεθνές νομισματικό σύστημα, η Ελλάδα παίρνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup τη Δευτέρα η Ελλάδα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια επαρκώς ισχυρή δήλωση υποστήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους της, πολύ περισσότερο δε την άμεση εκταμίευση των πόρων που χρειάζεται απελπισμένα.

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ δεν φαίνεται έτοιμο να ανακυκλώσει πόρους προς την Ελλάδα μέσω νέου δανεισμού. Αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη φυγή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα αναγκάσει την ΕΚΤ, τη μοναδική που εξακολουθεί να χορηγεί ρευστό στην Ελλάδα, να αντιμετωπίσει το κρίσιμο ερώτημα εάν θα πρέπει να αυξήσει τον δανεισμό προς την Ελλάδα παρόλο που δεν το κάνουν οι υπόλοιποι πιστωτές ή παρόλο που αποπληρώνονται.  

Η Ελλάδα, η Ευρωζώνη και το διεθνές νομισματικό σύστημα είναι ανάγκη να εφαρμόσουν επειγόντως και επί μακρόν δέσμη μέτρων που να έχουν νόημα, περιλαμβανομένων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σημαντικότερη απομείωση του ελληνικού χρέους και να μετατρέψουν την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας σε πολιτική υπέρ της ανάπτυξης.
Δυστυχώς, εξακολουθώ να πιστεύω ότι:
Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα υπολογίζω ότι οι πιθανότητες έχουν μειωθεί στο 5%, δεδομένου του πόσο απέχουν οι δύο πλευρές από το να συμφωνήσουν επί συνολικών προτάσεων, πολύ περισσότερο να είναι σε θέση να εμπιστευτούν αλλήλους. Αντιθέτως, έχει αυξηθεί η απειλή ενός οικονομικού ατυχήματος, το οποίο θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την ευημερία των Ελλήνων.  

Οι πιθανότητες να συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα είναι πλέον γύρω στο 50%, δεδομένου ότι συνεχίζεται η επιδείνωση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Συνεπώς οι πιθανότητες να συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική επί μακρόν είναι κάτω από 50% και μειώνονται.
Αυτές οι πιθανότητες είναι ανησυχητικές και το σενάριο ενός ατυχήματος είναι ιδιαίτερα τρομακτικό. Θα σημαίνει ότι οι Ελληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί έχασαν τον έλεγχο για την τύχη της χώρας και τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Και ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες που θα προκαλέσει η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος έχει ήδη υποφέρει επί μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: