"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αποκήρυξε την «λίστα Τσίπρα» η Ιταλίδα αριστερή συντρόφισσα των τσαμπουκαλεμένων γραφικών ευρωβουλευτής Σπινέλι

Μπορεί παλαιότερα να διατράνωνε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα και τις χώρες του Νότου η Ευρώπη θα άλλαζε, αλλά πλέον η Μπάρμπαρα Σπινέλι δείχνει να έχει αλλάξει γνώμη.


«Εκκωφαντική» ήταν η αποχώρησή της από την «L' Altra Europa con Tsipras» («Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»), καθώς όπως δήλωσε η ίδια «οι πολλοί διαπληκτισμοί», την οδήγησαν να πάρει την απόφασή της.

 


Η Μπάρμπαρα Σπινέλι ανακοίνωσε την παραίτησή της από την λίστα με την οποία εξελέγη ευρωβουλευτής, ωστόσο επισήμανε ότι διατηρεί την έδρα της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρεια Πράσινη Αριστερά.
 


Μιλώντας στον ιταλικό Τύπο η Σπινέλι εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν στην έξοδο, περιγράφοντας ένα κλίμα που απείχε κατά πολύ από την αρχική φιλοδοξία των στελεχών του κινήματος.
 


«Η Λίστα γεννήθηκε με στόχο να δημιουργήσει μία συνάθροιση που θα ξεπερνούσε τα παλιά κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και δε θα επαναλάμβανε τις εμπειρίες του παρελθόντος. Δεν απομακρύνθηκα εγώ από την λίστα, αλλά η λίστα απομακρύνθηκε από το αρχικό σχέδιο», δήλωσε στην Corriere della Sera η Σπινέλι.
 


Η Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας εξήγησε ότι το πείραμα δεν λειτούργησε, λέγοντας «αντίο» στο κίνημα.
 


Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί σε καμία παράταξη στην Ιταλία και τόνισε ότι η δραστηριότητά της θα επικεντρωθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο «με ιδιαίτερη προσοχή σε όσα συμβαίνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα».
 


Μιλώντας στην Repubblica, η Σπινέλι πρόσθεσε ότι το σχέδιο της «L' Altra Europa con Tsipras» γεννήθηκε με την ελπίδα να προσεγγίσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος Πέντε Αστέρων του αντισυστημικού πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο.
 


Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια η «Άλλη Ευρώπη» δεν στέκεται πλέον στο ύψος των περιστάσεων.
 


Ερωτηθείσα για την ενδεχόμενη διάσπαση του Δημοκρατικού κόμματος του Ματέο Ρέντσι έπειτα από την αποχώρηση του πρώην στενού συνεργάτη του, Τζουζέπε Τσιβάτι, η Σπινέλι απάντησε πως δεν είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθούν οι φόβοι διάσπασης.

Εντούτοις, σχολίασε και την πρόθεση του Τσιβάτι να εργαστεί για έναν ενωτικό, ευρύ αριστερό συνασπισμό, αναφέροντας: «Είναι ένα σχέδιο ακόμα “ντροπαλό” που πρέπει να δομηθεί, αλλά η γέννησή του σηματοδοτεί ότι η εμπειρία της λίστας Τσίπρα έχει πλέον ξεπεραστεί. Σίγουρα πρέπει να σκεφτούμε κάτι που δεν έχει να κάνει με ένα κλασικό κόμμα. Πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κόμμα πέρασαν χρόνια. οι Podemos δεν είναι κόμμα. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν είναι κόμμα. Πρέπει να υπάρξει χώρος για κινήματα, για την κοινωνία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: