"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Προσφυγή κεμαλιστών στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τις υπερεξουσίες της αστυνομίας

Καταγγέλλοντας ότι όλοι οι Τούρκοι θα αντιμετωπίζονται πλέον ως ύποπτοι, το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας εναντίον νόμου που «πέρασε» η κυβέρνηση προς ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας -βάσει του οποίου έγινε το «πογκρόμ» του Σαββατοκύριακου κατά μέσων ενημέρωσης προσκείμενων στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), το οποίο τάσσεται υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους πως η νομοθεσία παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα και βάσει αυτής όλοι οι Τούρκοι θα αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι.

Η νομοθεσία που «πέρασε» η τουρκική κυβέρνηση μειώνει σε «εύλογες υποψίες» το επίπεδο των στοιχείων που απαιτείται για να διεξαχθούν αστυνομικές έρευνες σε πρόσωπα ή κατοικίες, προκαλώντας νέους φόβους ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφίγγει ακόμη περισσότερο τη λαβή του στην εξουσία.

«Θα φέρουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη νομοθεσία αυτή, η οποία καθιστά ευλόγως υπόπτους τους πάντες στην κοινωνία και εξασθενεί τη θέση τους ενώπιον του δικαστή και του εισαγγελέα» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του CHP Ακίφ Χαμζατσεμπί.

«Πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο κανονισμό. Όσο υπάρχει αυτή η εξουσία, οποιοσδήποτε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας με την αιτιολογία ότι διέπραξε ένα έγκλημα εναντίον της συνταγματικής τάξης» υπογράμμισε ο Χαμζατσεμπί.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή.

Χρησιμοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν η αστυνομία έκανε επιδρομές σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με τον πρώην σύμμαχο του Ερντογάν και νυν αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Οι επιδρομές της αστυνομίας προκάλεσαν νέες ανησυχίες μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Άγκυρας που ανησυχούσαν ήδη για την αποδυνάμωση του κράτους δικαίου στη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: