"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: To facebook στηνει μπλόκο στα ψευδώνυμα - Αφού τον έκαναν πάμπλουτο ένας ένας οι χρήστες με ψευδώνυμα παίρνουν τα παπάρια του Ζούκερμπεργκ τυλιγμένα στη λαδόκολλα !!!


Ηταν τον περασμένο Σεπτέμβρη που ξέσπασε ένας φαινομενικά άνισος πόλεμος ανάμεσα σε μια χούφτα τρανσέξουαλ και τον γίγαντα που λέγεται Facebook.


 
Τότε οι drag queens, με μπροστάρισσα τη Sister Roma από το Σαν Φρανσίσκο, ξεσηκώθηκαν επειδή το κυρίαρχο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τους «κατέβαζε» τα προφίλ ζητώντας να αποποιηθούν τα ψευδώνυμα με τα οποία έχουν γίνει γνωστές, στη λογική της πολιτικής «αληθινά ονόματα - αληθινοί χρήστες».


 
Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος «πόλεμος» έχει φουντώσει και επί ελληνικού εδάφους, με μπλόγκερ, συγγραφείς και άλλους που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα να βλέπουν τους λογαριασμούς τους να «πέφτουν» επειδή δεν παρέχουν στο σύστημα τα πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας που ζητά. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου 5,5 εκατ. προφίλ στο Facebook (η χώρα μας είναι κατά τον υπεύθυνο της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργο Κορμά, η τρίτη στην Ευρώπη σε χρήση Facebook κατ' αναλογία με τον πληθυσμό της) το ζήτημα έκανε μεγάλο θόρυβο. Γι' αυτό, προφανώς, και κάποιοι δημιούργησαν ένα post-απάτη με αναφορές σε ανύπαρκτα νομικά έγγραφα που αναπαράχθηκε εν ριπή οφθαλμού...


«Πριν από μία βδομάδα, καθώς προσπάθησα να συνδεθώ στον λογαριασμό μου αναδύθηκε ένα μήνυμα που με πληροφορούσε ότι το όνομα που χρησιμοποιώ είναι ψεύτικο, απαιτώντας κάποιου είδους ταυτοποίηση. Επρεπε είτε να υποβάλω αντίγραφο ταυτότητας, διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου είτε να χάσω τη δυνατότητα πρόσβασης στο προφίλ μου», εξηγεί  η μπλόγκερ και συγγραφέας Niemands Rose


«Στο δίλημμα αυτό απάντησα αρνητικά, πράγμα που σήμαινε την κατάργηση του λογαριασμού μου. Το ''Niemands Rose'' είναι λογοτεχνικό ψευδώνυμο. Με αυτό έχω εκδώσει βιβλίο, έχω δώσει συνεντεύξεις (σ.σ. και στο «Εθνος της Κυριακής»), αρθρογραφώ. Προσδοκούσα έναν σεβασμό του δικαιώματος στην ψευδωνυμία, όπως έχει διαχρονικά συμβεί σε εποχές λιγότερο εμπεδωμένων δικαιωμάτων έκφρασης»...


Η ίδια όπως και ο γνωστός μπλόγκερ Old Boy διατηρούσαν τα προφίλ τους τρία χρόνια χωρίς πρόβλημα. «Πριν από 10 μέρες μού κατέβασαν ξαφνικά το προφίλ ζητώντας το αληθινό μου όνομα, με κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για την ταυτότητά μου. Το ίδιο βράδυ έφτιαξα λογαριασμό με άλλο ψευδώνυμο. Επεσε σε έξι μέρες. Εφτιαξα και τρίτο και έπεσε σε τρεις ώρες», περιγράφει. Ο Old Boy μιλά για «αδιαφάνεια διαδικασίας» και αναρωτιέται «με ποιο δικαίωμα μου παρακρατούν δική μου πνευματική ιδιοκτησία». Πράγμα για το οποίο αναρωτιούνται και άλλοι Ελληνες μπλόγκερ...
  

Η Niemands Rose και άλλοι χρήστες θεωρούν πως το πρόβλημα εμφανίζεται ύστερα από ομοειδείς αναφορές τρίτων χρηστών (π.χ. reports for fake account).
«Το Facebook παρέχει όλα τα εργαλεία σε κάποιον που θέλει να σου κατεβάσει το προφίλ να το κάνει εύκολα. Θέλει ένα ουδέτερο σύμπαν για να πουλά στους διαφημιστές», μας έλεγε άνθρωπος με πολλά «ένσημα» στο Διαδίκτυο.  


Ενδεικτικά είναι τα όσα γράφει στη σελίδα του ο Αύγουστος Κορτώ, που κατάφερε να επιβιώσει με την ψευδωνυμία του και να λάβει το σήμα του πιστοποιημένου λογαριασμού (verified account): 
«Ο χρήστης που δεν κάνει άλλη δουλειά απ' το να καταγγέλλει προφίλ επειδή διαφωνεί με τις ιδέες ή την αισθητική τους δεν διαφέρει απ' τον χαφιέ που κατέδιδε γείτονες επί χούντας ή τον κουκουλοφόρο επί Κατοχής. Ελπίζω η λαίλαπα αυτή να κοπάσει σύντομα, όποιοι κι αν την υποκινούν».


Οταν το φθινόπωρο προέκυψε η διαμάχη των τρανσέξουαλ με το Facebook, το στέλεχος της εταιρείας Κρις Κοξ διευκρίνισε πως κάποιος χρήστης είχε μαζικά αναφέρει εκατοντάδες τέτοιους λογαριασμούς. Αυτές οι αναφορές «κρύφτηκαν» μέσα στις εκατοντάδες χιλιάδες που λαμβάνει η εταιρεία για ψεύτικα προφίλ κάθε εβδομάδα, το 99% των οποίων παραπέμπει σε πλαστοπροσωπίες, μπούλινγκ, απάτες κ.λπ., όπως είπε ο κ. Κοξ. Τότε ο ίδιος είχε δεσμευτεί για βελτιώσεις στους μηχανισμούς καταγγελιών, αναφορών αλλά και ταυτοποιήσεων χρηστών. Τα προφίλ κάποιων τρανσέξουαλ επανήλθαν, άλλα «έπεσαν» και η ιστορία προφανώς συνεχίζεται.


«Το Facebook δεσμεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων», παρατηρεί ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, που ειδικεύεται σε ζητήματα Διαδικτύου. «Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναφέρει πως πριν από οποιαδήποτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων -στην επεξεργασία περιλαμβάνεται και η διαγραφή- πρέπει να ενημερώνεται αναλυτικά ο χρήστης, πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει τις ενστάσεις του και να ασκήσει την αντίρρησή του. Ακόμη κι αν υπάρχουν αναφορές ή καταγγελίες, πρέπει να ενημερώνεται ο χρήστης γι' αυτές», καταλήγει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: