"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Για μια «αριστερή» αστυνομία που θα αντιμετωπίζει τα καθάρματα με τις σφυρίκτρες…!!!


Η ιστορία επαναλαμβάνεται (στην προκειμένη περίπτωση) μόνο σαν φάρσα:  


Μία από τις υποσχέσεις που έδινε, λίγο πριν κατακτήσει την εξουσία, εκεί περί το 1980, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ότι θα καταργούσε τα λαομίσητα (από τότε) ΜΑΤ. Τότε ήταν «τα ΜΑΤ της Δεξιάς».


Φυσικά, ουδέποτε τα κατάργησε. Ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός το επέβαλε. «Τα ΜΑΤ της Δεξιάς» έγιναν «ΜΑΤ της Αλλαγής». Αλλά έδερναν το ίδιο, τα ίδια δακρυγόνα πετούσαν.  


Πώς αλλιώς θα γινόταν, όταν οι «γνωστοί άγνωστοι», κουκουλοφόροι και μη, έχουν αναγάγει σε επιστήμη την κατασκευή και εκτόξευση μολότοφ και λοιπών ροδοπετάλων;


Τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά που έχουμε επεισόδια και σπασίματα με πρωταγωνιστές αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ, βουλευτές και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν σωρηδόν την «αστυνομική βία και αυθαιρεσία» (ένα παράδειγμα εδώ).


Βεβαίως, είναι πολύ μακριά η εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν ότι θα καταργήσει τα ΜΑΤ (εδώ). Από το 2012, που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, έγινε πολύ προσεκτικός. Κάποιοι το επαναφέρουν για «συζήτηση» στο πλαίσιο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν προχωράει.


Γι’ αυτό θα είχε ενδιαφέρον να μας έλεγε κάποια στιγμή ο Τσίπρας, τώρα που είναι στον προθάλαμο της εξουσίας: η δική του κυβέρνηση θα καταργήσει τα ΜΑΤ; 


Και ποιους αστυνομικούς θα στέλνει να αντιμετωπίσουν όσους σπάνε και καίνε μαγαζιά; Τροχονόμους με πηλίκια; Κι όταν οι απέναντι θα τους πετάνε μολότοφ και κοτρώνες, με τι θα απαντούν; Θα σφυρίζουν με τις σφυρίκτρες για να τους τρομάζουν;


Όπως και το παλαιό ΠΑΣΟΚ, έτσι και ο (εν τινι μέτρω διάδοχός του) ΣΥΡΙΖΑ  πάσχει από ιδεοληψίες και από αφόρητη ελαφρότητα. Ο περίφημος «εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας» και η πρόταση για «έλεγχο από διακομματική επιτροπή της Βουλής» δεν πρόκειται να λύσει το πραγματικό πρόβλημα. Στην πρώτη διαδήλωση, που θα γίνει μετά την ανάληψη της εξουσίας από κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει το μεγάλο τεστ που θα την προσγειώσει απότομα. Όταν οι αντιεξουσιαστές θα αρχίσουν να σπάνε, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποχρεωμένος θα διαλέξει: θα τους αφήσει να τα κάνουν όλα λίμπα ή θα στείλει τα ΜΑΤ να τους συγκρατήσουν;


Και προσοχή: 


Oι ομάδες αυτές που πετάνε μολότοφ και σπάνε δεν είναι «προβοκάτορες», όπως θέλει η συνήθης αριστερή μυωπική ανάλυση. Έχουν άλλη αντίληψη. Και δεν θα γουστάρουν καθόλου ούτε το αριστερό κράτος. Να το καταστρέψουν θέλουν.


Να μην υπάρχουν, λοιπόν, αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα «διαδηλώσεις-σπασίματα-ΜΑΤ».  


Εκτός αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι με το που θα αλλάξει η κυβέρνηση, όλοι θα γίνουν Παναγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: