"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κατασκευάζοντας "ήρωες"


Κάθε εποχή, κάθε γενιά έχει τους ήρωές της, τα σύμβολά της... Εδώ και καιρό, στην Ελλάδα, μέσα από ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα μίσους και οργής γίνεται προσπάθεια να κατασκευαστούν ήρωες και σύμβολα. Από εκείνους που όλο περιμένουν την εξέγερση που δεν έρχεται. Εκείνους που ξεροστάλιαζαν στο Σύνταγμα νομίζοντας ότι θα γινόταν πλατεία Ταχρίρ, περίμεναν το κίνημα Occupy από τη Wall Street ότι θα μεταλαμπαδευτεί στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, που φαντάζονταν το Φέργκιουσον να δείχνει «εκκλησία» μπροστά στην Αθήνα. Ετσι προσπαθούν να φτιάξουν και τους ήρωες της εποχής.
 
Ο Νίκος Ρωμανός είναι ένας άνδρας που έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή στη ζωή του, την οποία τιμά και σήμερα μέσα από τη φυλακή. Ισως ο ίδιος ο Ρωμανός να έχει κλονισθεί. Ισως να θέλει απλώς να βρει την ευκαιρία να ξεφύγει για να συνεχίσει τον «αγώνα» του. Εκείνοι όμως που τον κάνουν σύμβολο οι ίδιοι το καταστρέφουν.  

Ο Ρωμανός δεν είναι το «παιδί» που απλώς θέλει να επανενταχθεί, όπως λέει ο δικηγόρος του. Το «παιδί» που κάθε πρωί με τη σάκα θα τρέχει να προλάβει τα μαθήματα και τα εργαστήρια.
 
Ο Ρωμανός είναι άνδρας που στερήθηκε πολλά από τότε που έχασε έναν αγαπημένο φίλο του. Και με όσα άλλα μπορεί να του έχουν συμβεί πιστεύει ότι το μίσος του για την κοινωνία λέγεται αναρχία.  

Οταν τον αποκαλούν «παιδί» καίνε το σύμβολό τους.  

Το παιδί είναι εκείνο που νομίζει ότι ο «ένοπλος αγώνας» του είναι ένα παιχνίδι στο xbox. Κι αν χάσει μια φορά θα αγοράσει «ζωές» να ξαναπαίξει. Κι αν χαλάσει η συσκευή η μαμά του θα του πάρει καινούργια...
 
Η αλήθεια είναι ότι ο Ρωμανός δικαιούται να ζήσει όσα δεν πρόλαβε ο Γρηγορόπουλος. Οτι πρέπει να έχει όλα τα δικαιώματα που έχει και ο τελευταίος κρατούμενος. Ο,τι ισχύσει όμως για τον Ρωμανό να ισχύσει και για κάθε νεαρό κρατούμενο στις Φυλακές Ανηλίκων του Αυλώνα. Εκεί που υπάρχουν πραγματικά παιδιά. Που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να ξεφύγουν, να σπουδάσουν και ίσως έκλεψαν για να ζήσουν. Οχι για να κάνουν επανάσταση
 
Εξάλλου το xbox δεν το έχουν ακουστά:
 
Για αυτά τα παιδιά δεν θα ακούσετε ποτέ τίποτα. Ούτε από κόμματα ούτε από αρχηγούς. Ούτε θα καεί η Αθήνα για αυτά. Τέτοιοι ήρωες δεν ταιριάζουν στην εξέγερσή τους..

Δεν υπάρχουν σχόλια: