"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΣΡΑΗΛ: Βραχυκύκλωμα μακράς διαρκείας


Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του το Ισραήλ δεν μπορεί να ξεφύγει από ένα παρατεταμένο βραχυκύκλωμα κορυφής. Το εκλογικό σύστημα μειώνει το κόστος της κατάτμησης της πολιτικής σκηνής καθώς όλοι έχουν πρόσβαση στη Βουλή, με αποτέλεσμα τα κόμματα εξουσίας να είναι σταθερά εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία όμηροι της ακραίας θρησκευτικής και εθνικιστικής Δεξιάς. Από τότε που ξέσπασε η Αραβική Ανοιξη στις αρχές του 2011 το Ισραήλ χάνει τη μία ιστορική ευκαιρία μετά την άλλη να λύσει το Παλαιστινιακό από θέση ισχύος.

Πρώτον οι συγκρούσεις αλλά και ο φόβος αποσταθεροποίησης απέκλεισαν κάθε πιθανότητα ανάμειξης αραβικού κράτους, δεύτερον η διαμάχη Φατάχ - Χαμάς λειτουργούσε υπέρ της ισραηλινής πλευράς και τρίτον εδώ και έναν χρόνο δεν υπάρχει πλέον απειλή από οπλικά συστήματα μαζικής καταστροφής:
  • Πρώτον το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία εξουδετερώθηκε υπό μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση διεθνή έλεγχο
  • Δεύτερον με την τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να αποκλειστεί για το ορατό μέλλον και πέραν αυτού η πιθανότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη. Με άλλα λόγια, ποτέ άλλοτε από την ίδρυσή του το 1948 το Ισραήλ δεν είχε κατοχυρώσει παρόμοια συντριπτική υπεροχή επί της αραβικής πλευράς και ποτέ άλλοτε στις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν αντιμετώπιζε απειλές από όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ το ίδιο είναι θωρακισμένο με μια πλήρη και αξιόπιστη πυρηνική τριάδα.
Σήμερα η μία μετά την άλλη οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. δηλώνουν έτοιμες να αναγνωρίσουν τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα ως Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος, ενώ στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου δεν έχει μόνον απαξιωθεί ως αφερέγγυος συνομιλητής, αλλά πλέον θεωρείται βαρίδι για την πολιτική της Ουάσιγκτον στον αραβομουσουλμανικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή ειδικότερα.
 
Φέτος έκλεισαν είκοσι χρόνια από την ιστορική μυστική διαπραγμάτευση στο Οσλο και την επίσης ιστορική χειραψία του Ράμπιν και του Αραφάτ παρουσία του Κλίντον στον κήπο του Λευκού Οίκου.  

Μια φωτογραφία που θυμίζει μακρινό παρελθόν και ουδείς μπορεί να τη φανταστεί στο ίδιο σκηνικό με άλλους πρωταγωνιστές.  


Το βραχυκύκλωμα στο Ισραήλ παράγει αποτελμάτωση στο Παλαιστινιακό, με τους δύο λαούς Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να νιώθουν την απειλή των ακραίων ομοεθνών εξτρεμιστών να σκιάζει και να υποθηκεύει πρώτα από όλα το δικό τους μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: