"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Εκμηδενίζεται» η Ουκρανία, ενεργειακός κόμβος η Τουρκία

O ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου «θα εκμηδενισθεί» και παράλληλα η Τουρκία θα αναβαθμιστεί σε ενεργειακό κόμβο προς τη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, λίγες ημέρες αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του σχεδίου του αγωγού South Stream, του ρωσο-ιταλικού αγωγού, ο οποίος, με τη συμμετοχή επτά χωρών-μελών, θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις συμφωνημένες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ουκρανία για την εγχώρια κατανάλωση, όμως ο ρόλος της ως διαμετακομιστικού κέντρου οδεύει προς το μηδέν», είπε χαρακτηριστικά ο Μίλερ, που τόνισε επίσης ότι η Gazprom «έχει ήδη πάρει τις τελικές αποφάσεις για εναλλακτικές διαδρομές». αγωγοί

Πρώτα για το πρότζεκτ των αγωγών Nord Stream, μετά για το πρότζεκτ του South Stream, που... σκόνταψε σε πολιτικές σκοπιμότητες, και τώρα με το νέο υποθαλάσσιο έργο  τον νέο αγωγό που θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στην Τουρκία», κατέληξε ο επικεφαλής της Gazprom.

«Η Τουρκία θα γίνει μια μεγάλη χώρα διέλευσης: περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα διέρχονται από το έδαφός της», δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: