"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ : Οταν ο πλανήτης ακροβατούσε σε «ισορροπία τρόμου»

Οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ, που τότε υποστήριζαν ότι η εξοπλιστική κούρσα εξασφάλιζε την παγκόσμια ειρήνη, αργότερα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι επρόκειτο για μέγ «Ο Ψυχρός Πόλεμος επιστρέφει». Η προειδοποίηση αυτή ακούγεται όλο και πιο συχνά και από επίσημα χείλη εξαιτίας της συγκρουσιακής τροχιάς στην οποία έχουν μπει Δύση και Μόσχα.


Οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ, που τότε υποστήριζαν ότι η εξοπλιστική κούρσα εξασφάλιζε την παγκόσμια ειρήνη, αργότερα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι επρόκειτο για μέγα λάθος, που από τύχη δεν οδήγησε στον πυρηνικό όλεθρο

Ανατρέχοντας, πάντως, στο «γλωσσάρι» του αυθεντικού Ψυχρού Πολέμου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σημερινή κατάσταση έχει απλώς ένα... άρωμα εκείνης της περιόδου

Ο όρος «Ψυχρός Πόλεμος» άρχισε να χρησιμοποιείται στα τέλη της δεκαετίας του 1940 για να περιγράψει τη σύγκρουση, χωρίς όμως στρατιωτικές επεμβάσεις, των δύο μεγάλων μπλοκ: το ένα με επίκεντρο τις ΗΠΑ και γύρω τις χώρες της καπιταλιστικής Δύσης και το άλλο υπό την ηγεσία της ΕΣΣΔ και τις χώρες του κομμουνιστικού μπλοκ. Ο όρος ήταν επινόηση του Αμερικανού προεδρικού συμβούλου Μπέρναρντ Μπάρουκ το 1947 και διαδόθηκε με το ομώνυμο βιβλίο του Γουόλτερ Λίπμαν.

Εκείνη την περίοδο υπήρχαν τα δύο «σύμφωνα»: το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, με το οποίο συνασπίστηκαν το 1955 οι χώρες του ανατολικού μπλοκ, και το ΝΑΤΟ, που λεγόταν και Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. 

Μεταξύ των δύο αντιπάλων υπήρχε το «Σιδηρούν Παραπέτασμα», ο όρος που χρησιμοποιείτο για τα αδιάβατα σύνορα που χώριζαν τα στρατόπεδα. Τον πρωτοχρησιμοποίησε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, σε μια ιστορική του ομιλία, εξηγώντας το νέο status quo.

Επί τέσσερις δεκαετίες το ψυχροπολεμικό σύστημα συντηρείτο με την αποκαλούμενη «ισορροπία του τρόμου», δηλαδή την «εγγυημένη αμοιβαία καταστροφική ανταπόδοση», που κρατούσε τις δύο πλευρές μακριά από το βαλιτσάκι με τους κωδικούς εκτόξευσης πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών, που τρομοκρατούσε ολόκληρο τον πλανήτη, και καθοριζόταν από το δόγμα «μαζικής ανταπόδοσης». Αυτό σήμαινε ότι κάθε πλευρά είχε τη δυνατότητα να ανταποδώσει με πολλαπλάσια πυρηνική δύναμη οποιοδήποτε χτύπημα του αντιπάλου.

Οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ, που τότε υποστήριζαν ότι η εξοπλιστική κούρσα εξασφάλιζε την παγκόσμια ειρήνη, αργότερα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι επρόκειτο για μέγα λάθος, που από τύχη δεν οδήγησε στον πυρηνικό όλεθρο.


Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ξεκίνησε ο αμοιβαίος αφοπλισμός και η μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ διατηρούσαν μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, το περίφημο «κόκκινο τηλέφωνο», το οποίο εγκαταστάθηκε στα γραφεία τους μετά την κρίση στην Κούβα το 1963, προκειμένου να μην ξεσπάσει κατά λάθος ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. 

Σήμερα συναντιούνται τετ α τετ σε διεθνή φόρα και συνόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: