"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο επαναστατικός τουρισμός των Ελλήνων

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

«Να πάμε τώρα στην Κούβα για να την προλάβουμε». Και μετά ακολουθεί με νόημα και πονηρό χαμόγελο το «στην Κούβα, φίλε, πας χωρίς τη γυναίκα σου»


Οι Έλληνες, ως γνωστόν, αγαπάμε την Κούβα. Και λατρεύουμε τον Φιντέλ. Ω, ναι. Όλα μπερδεύονται γλυκά, λες και βρέξαμε το μυαλό με ρούμι. Ο Φιντέλ, ο Τσε, η επανάσταση και εκείνη η γλώσσα που βγαίνει κοροϊδευτικά και φτάνει μέχρι το Μαϊάμι. Δηλαδή λίγο πιο έξω από το Μαϊάμι. Αν έφτανε στο Μαϊάμι μπορεί να μη γύριζε ούτε αυτή πίσω.



Στην Κούβα ο Φιντέλ και η παραφυάδα του, ο Ραούλ, είναι στα πράγματα από το 1959. Την Πρωτοχρονιά συμπληρώνονται 56 χρόνια από την ανατροπή του Μπατίστα και την εγκαθίδρυση του καθεστώτος Κάστρο.  


Στην πραγματικότητα η Κούβα δεν έχει γνωρίσει δημοκρατία. Ο ένας πήγε να την πουλήσει στους Αμερικανούς, ο άλλος την έδωσε στους Σοβιετικούς και μετά, υποχρεωτικά, την κράτησε για τον εαυτό του.
Και από κάτω ένας λαός χωρίς στοιχειώδη πολιτικά δικαιώματα, ενίοτε και ανθρώπινα. Εξαθλιωμένος από το οικονομικό σύστημα της χώρας και το εμπάργκο των Αμερικανών.


 Αν εδώ, αδέρφια, έχουμε «χούντα και ανθρωπιστική κρίση», τι είναι αυτό που ζουν στην Κούβα των ονείρων σας;



Στην Κούβα δεν υπάρχει αντικαθεστωτικός λόγος. Αντιρρησίες και δημοσιογράφοι εξαφανίζονται. (Δείτε την αναφορά των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα). H πρόσβαση της Διεθνούς Αμνηστίας απαγορεύεται. Και ο Φιντέλ υπερηφανεύεται για τις πιο μορφωμένες πόρνες του κόσμου.



Τρέξτε, λοιπόν, να προλάβετε την Κούβα, πριν παχύνουν τα λιπόσαρκα παιδιά. Και κυρίως πριν τα κορίτσια ανεβάσουν τις τιμές τους. 


Θυμηθείτε και τους άλλους στα 80's, που πήγαιναν στη Σοβιετία, με μία Kolynos έβγαζαν γκόμενα και γύριζαν πίσω εκστασιασμένοι από τα θαύματα του υπαρκτού σοσιαλισμού.  


Γρήγορα, να προλάβετε την Κούβα υπό καθεστώς δικτατορίας και τον Φιντέλ ζωντανό. Να κάνετε επαναστατικό τουρισμό πάνω στον πόνο των άλλων. 


Και αν εκεί που θα μείνετε επιτρέπεται το internet, καθίστε κάτω από έναν ανεμιστήρα οροφής και γράψτε, με ένα πούρο στο στόμα, πόσο υπέροχη είναι η ζωή στο νησί. Με 30 δολάρια, δύο υπέροχα χέρια ενός μορφωμένου κορμιού, μπορούν να σκουπίζουν τον ιδρώτα από το στέρνο σας για όλη τη νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: