"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ιστορική προσέγγιση ΗΠΑ και Κούβας (την ίδια ώρα που το χρεοκοπημένο ελληνόφωνο μπουρδέλο ελπίζει σε σωτηρία από βαρεμένους νεοκομμουνιστές-ντενεκέδες!)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την απόφασή του να εξομαλύνει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αβάνα τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα "να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος"

 "Η απομόνωση της Κούβας δεν λειτούργησε", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορική ομιλία του στον Λευκό Οίκο και, κηρύσσοντας μια "νέα προσέγγιση", είπε στα ισπανικά, απευθυνόμενος στους Κουβανούς που ζουν στις ΗΠΑ: "Είμαστε όλοι Αμερικανοί".  "Σήμερα, κάνουμε αυτές τις αλλαγές γιατί είναι το σωστό. Σήμερα η Αμερική επιλέγει να σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος ώστε να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, για τον κουβανικό λαό, για τον αμερικανικό λαό, για ολόκληρο το ημισφαίριό μας και για όλον τον κόσμο", υπογράμμισε.

 Ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αφού έγινε γνωστό ότι απελευθερώθηκε ο Αμερικανός Άλαν Γκρος, ο οποίος κρατείτο εδώ και πέντε χρόνια σε κουβανική φυλακή. «Συμφωνήσαμε να αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις» μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας, οι οποίες διακόπηκαν πριν περισσότερο από μισό αιώνα, είπε χαρακτηριστικά ο Κάστρο. Όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι το κεντρικό (πρόβλημα) του οικονομικού εμπάργκο έχει επιλυθεί», πρόσθεσε ο ίδιος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο Κάστρο σημείωσε ότι τρεις Κουβανοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που κρατούνταν σε αμερικανικές φυλακές τα τελευταία 16 χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Γκρος. Οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο, που είχαν καταδικαστεί το 2001 σε βαριές ποινές κάθειρξης για κατασκοπεία, «επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα μας», είπε ο Κάστρο. 

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αβάνα θα απελευθερώσει έναν Αμερικανό κουβανικής καταγωγής που κρατείται με την κατηγορία ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ. Ο Κουβανός πρόεδρος επεσήμανε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα χθες Τρίτη ενόψει της ανακοίνωσης του τελευταίου ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στην Κούβα και θα επιδιώξουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Εξάλλου ο Κουβανός πρόεδρος ευχαρίστησε το Βατικανό για τη συνεισφορά του και τον Καναδά για την επιμελητειακή του υποστήριξη στην επίτευξη της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
  
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι πρόσωπα και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγούνται άδειες ώστε να έχουν επιχειρηματικές δοσοληψίες με Κουβανούς οι οποίοι κατοικούν εκτός Κούβας, αλλά και να επιτρέπεται σε πρόσωπα και επιχειρήσεις να παρακολουθούν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη νήσο εκτός της επικράτειάς της. Ακόμη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα άρει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών υπηκόων της Κούβας οι οποίοι δεν κατοικούν πλέον στη νήσο, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αποκάλεσε την ανταλλαγή κρατουμένων για κατασκοπεία την οποία ανακοίνωσαν σήμερα οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κούβας μια «θαρραλέα» χειρονομία από πλευράς του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έκανε επίσης λόγο περί μιας «νίκης» για τη νήσο της Καραϊβικής.

«Οφείλει κανείς να αναγνωρίσει τη χειρονομία του Μπαράκ Ομπάμα, μια χειρονομία η οποία είναι θαρραλέα και αναγκαία», είπε ο Μαδούρο μιλώντας στους ηγέτες των κρατών μελών της Mercosur, της εμπορικής ένωσης κρατών της Λατινικής Αμερικής, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην πόλη Παρανά της Αργεντινής.

«Ζούμε μια ιστορική ημέρα», πρόσθεσε ο Μαδούρο, υπό τις επιδοκιμασίες των άλλων ηγετών που λαμβάνουν μέρος στην 47η σύνοδο της Mercosur, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Αργεντινή η Βενεζουέλα, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη. Ο Μαδούρο έκανε επίσης λόγο για μια «ιστορική αποκατάσταση», αναφερόμενος στην αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κούβα που ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Ο πάπας Φραγκίσκος συνεχάρη τις ΗΠΑ και την Κούβα για την απόφασή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, και εξέφρασε «τη μεγάλη του ικανοποίηση» για «την ιστορική απόφαση» αυτή.
 

Σε ανακοίνωσή του το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι διπλωμάτες του διευκόλυναν τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, «που είχαν ως αποτέλεσμα λύσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές».

Συγκεκριμένα το Βατικανό επιβεβαιώνει την αποστολή δύο επιστολών από τον πάπα προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα. Εξάλλου το Βατικανό σημείωσε ότι δέχθηκε αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες τον Οκτώβριο και ότι «προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες».
 

 Ο Κουβανός υπήκοος ο οποίος απελευθερώθηκε από τις κουβανικές αρχές είχε «κρίσιμης σημασίας συμβολή» στη διαδικασία που οδήγησε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να ανακαλύψουν Κουβανούς πράκτορες που είχαν παρεισφρήσει στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI). Ο πληροφοριοδότης αυτός, την ταυτότητα του οποίου οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ απέφυγαν να αποκαλύψουν, βοήθησε τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να ταυτοποιήσουν και να καταδικάσουν την Άνα Μπελέν Μόντες, μια αξιωματούχο της Υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης για κατασκοπεία υπέρ της Κούβας.

Η Μπελέν Μόντες είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού κρατικού μηχανισμού που έχει ομολογήσει ποτέ ότι επιδιδόταν σε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του DNI, ο Κουβανός πληροφοριοδότης συνέλαβε επίσης οι ΗΠΑ να ξεσκεπάσουν ένα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο, μαζί με τη σύζυγό του, κατασκόπευε για λογαριασμό της Αβάνας επί χρόνια, καθώς και μέλη μιας ομάδας κατασκόπων στη Φλόριντα, που είχε γίνει γνωστή με την ονομασία «Δίκτυο WASP», και είχε διεισδύσει σε αντικαστρικές οργανώσεις στην πολιτεία αυτή.

«Aσυλλόγιστη παραχώρηση» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων 

O Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ άσκησε δριμεία κριτική στην αλλαγή πολιτικής έναντι της Κούβας που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς την «άλλη μία ασυλλόγιστη παραχώρηση σε μια μακρά σειρά ασυλλόγιστων παραχωρήσεων» σε ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι σχέσεις με το καθεστώς Κάστρο δεν πρέπει να αναθεωρηθούν, πόσο μάλλον να εξομαλυνθούν, ώσπου ο λαός της Κούβας απολαύσει την ελευθερία—ούτε ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα» επισήμανε ο Μπένερ σε μία ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: