"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Νικητές και χαμένοι στο παιχνίδι των αγωγών στη Μαύρη Θάλασσα


Αναφερόμενος στο project του αγωγού South Stream στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα, ο Vladimir Putin προσπάθησε να το “περάσει” ως νίκη, ανακοινώνοντας αντί αυτού ένα νέο αγωγό στη Μαύρη Θάλασσα.

Συμφωνούν όλοι ότι ο South Stream, έχει απλώς γίνει πολύ ακριβός. Επτά χρόνια αφότου ξεκίνησε το project και 10 δισ. δολάρια μετά, η Gazprom και η ρωσική κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν να αντέξουν άλλο το κόστος. Όπως και ο αποτυχημένος δίδυμος ευρωπαϊκός αγωγός, ο Nabucco στην Κεντρική Ευρώπη, ήταν περισσότερο ένα γεωπολιτικό project και όχι τόσο ένα εμπορικά βιώσιμο. Στην μονομαχία μεταξύ Nabucco και South Stream, και οι δύο πλευρές έχασαν, έγραψε ο Steve Levine στο Quartz: “ο πρώτος πόλεμος μεταξύ αγωγών παγκοσμίως, κατέληξε να μην έχει κανέναν νικητή”.

Αντ αυτού, ο Putin δήλωσε πως η Ρωσία ήταν έτοιμη να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία, ο οποίος θα μπορεί να παραδώσει 63 bcm αερίου ετησίως, με τα 13 bcm να πηγαίνουν στην τουρκική αγορά και τα υπόλοιπα σε ένα “hub αερίου” στα ελληνό-τουρκικά σύνορα, από όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η ανακοίνωση επαναπροσδιορίζει τον πολιτικό ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Ευρώπης, με έναν δραματικό τρόπο.

Ο πρώτος χαμένος σε αυτή την μανούβρα είναι ο ίδιος ο Putin. Όσο πολύ κι αν προσπάθησε να βάλει μια λάμψη στα νέα, έχασε σε εκτίμηση, από τη στιγμή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μεγάλο του project. Θα πρέπει να πουν “αντίο” στην προοπτική των εκατοντάδων εκατ. δολαρίων από τα τέλη διέλευσης του South Stream.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πανηγυρίζει μια σπάνια πολιτική επιτυχία, έχοντας συσπειρώσει αρκετή υποστήριξη για να “σκοτώσει” τον South Stream. 

Η Ουκρανία επίσης κατέγραψε μια σπάνια νίκη, αν και αντιμετωπίζει την καταστροφή σε πολλά άλλα μέτωπα. Εξάλλου, η πολιτική λογική της Μόσχας πίσω από την προώθηση του South Stream ήταν να παρακάμψει το ουκρανικό έδαφος.

Ο μεγαλύτερος νικητής είναι η Τουρκία
Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει ένα διεθνές κέντρο αερίου έχουν ενισχυθεί, με την προοπτική ότι θα λαμβάνει μεγάλες νέες προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, παράλληλα με τις ποσότητες που εισάγει ήδη από την Κασπία Θάλασσα, το Βόρειο Ιράκ και το Ιράν.

Ο Putin έκανε την ανακοίνωσή του στεκόμενος δίπλα στον διεθνή ηγέτη που ίσως θαυμάζει περισσότερο, τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, αποκαλώντας την Τουρκία “στρατηγικό μας εταίρο”. Επίσης ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει την τιμή των εξαγωγών αερίου προς την Τουρκία κατά 6% από την 1η Ιανουαρίου. (Εμμέσως αυτό σημαίνει επίσης ότι και οι Τάταροι της Κριμαίας είναι χαμένοι από αυτή τη συμφωνία. Αν και ο Erdogan ανέφερε τους Τατάρους, μην περιμένετε καμία πραγματική τουρκική πίεση στη Ρωσία για την Κριμαία σύντομα”.

Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι σημαίνουν όλα αυτά για το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει ξεκινήσει τη δύσκολη διαδικασία να προσπαθεί να μετατραπεί από το να είναι ένας προμηθευτής πετρελαίου, σε έναν προμηθευτή αερίου, καθώς τα πετρελαϊκά του έσοδα άρχισαν να μειώνονται. Το στοίχημα του Αζερμπαϊτζάν είναι να παραδώσει αέριο στη Νότια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, και διαμέσου των αγωγών ΤΑΝΑΡ και ΤΑΡ, σε διάστημα πέντε ετών.

Εάν αυτά καρποφορήσουν ποτέ -και αυτό είναι ένα μεγάλο ΑΝ- το project του νέου ρωσό-τουρκικού αγωγού θα μπορούσε να λειτουργεί ανταγωνιστικά στις φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν για το αέριο και να συρρικνώσει τα περιθώρια κερδοφορίας αυτού του project ακόμη περισσότερο.

Αλλά ένας ρωσικός αγωγός στη Μαύρη Θάλασσα θα εξακολουθούσε να αποτελεί ένα τεράστιο project και δύσκολο να παραιτηθεί κανείς από αυτό. Για να μεταφέρει το αέριο του στις ευρωπαϊκές αγορές, η Gazprom θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το νέο αγωγό ΤΑΝΑΡ, που ανήκει σε μια κοινοπραξία των BP, δύο τουρκικών εταιρειών ( BOTAS, TPO) και του μεγάλου μετόχου, την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar. “Ο ΤΑΝΑΡ γίνεται ένας σημαντικός σύνδεσμος φυσικού αερίου”, δήλωσε ένας σχολιαστής του Αζερμπαϊτζάν στο άκουσμα της είδησης.

Ήδη φέτος, η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν συνεργαστεί οικονομικά, όπως ποτέ στο παρελθόν. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πρόσφατα νέες εμπορικές συμφωνίες για να γεμίσει τις αγορές που έχουν γίνει στόχος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Οκτώβριο το Μπακού διεξήγε μια μεγάλη συνάντηση της πληγείσας από τις κυρώσεις ρωσικής τράπεζας, VTB.

Επομένως η νέα τουρκική συμφωνία μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερη συνεργασία στο μέλλον, αμφισβητώντας την αντίληψη ότι η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν είναι πάντα προορισμένοι να είναι ενεργειακοί αντίπαλοι.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: