"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Παρανομίες και σκάνδαλα στο «Λευκό Ανάκτορο»

Διαστάσεις σκανδάλου με βέβαιες ποινικές συνέπειες «κάποτε στο μέλλον» παίρνει το «Λευκό Ανάκτορο» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου την Παρασκευή.

Αποκαλύπτονται τώρα παρανομίες και καταχρήσεις, υπερκοστολογίσεις που φθάνουν στο 1.000% και παραβιάσεις της οικολογικής νομοθεσίας. 

Τυπικά το κτήριο, το οποίο κοστίζει 615 εκατ. δολάρια, δεν έχει άδεια. Η βουλή είχε εγκρίνει την οικοδόμηση πρωθυπουργικής κατοικίας, όχι προεδρικού μεγάρου. Τον περασμένο Φεβρουάριο το Διοικητικό Δικαστήριο της Άγκυρας, ενεργώντας αυτεπάγγελτα, διέταξε την διακοπή κάθε οικοδομικής εργασίας αλλά η κατασκευαστική εταιρία αγνόησε την εντολή.

Το Ανάκτορο – σε οικόπεδο 30.000 στρεμμάτων – κτίστηκε σε οικολογικά προστατευόμενο πάρκο της Άγκυρας και χρειάστηκε να κοπούν 3.000 δένδρα και να μεταφυτευθούν αλλά 10.000. Για να έχουν πλήρη οπτική άνεση και ανοικτό ορίζοντα όσοι θα διαμένουν  σ' αυτό η πολεοδομική υπηρεσία περιόρισε από 30 σε 20 τους ορόφους πολυκατοικιών που μπορεί να κτιστούν στην ευρύτερη περιοχή του και γκρέμισε δέκα ορόφους σε δυο υπό κατασκευήν ουρανοξύστες των 30 ορόφων.

Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Φαχρί Κασιργκά απέδωσε στην «γνωστή αντικυβερνητική και αντεθνική προπαγάνδα» της αντιπολίτευσης την «φιλολογία για το νέο εθνικό μνημείο» αλλά παραδέχτηκε ότι θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός της λειτουργίας του Λευκού Ανακτόρου επειδή θα αυξηθεί κατά το ένα τρίτο το προσωπικό του.

Στόχος επικρίσεων έγινε επίσης η παραγγελία του νέου προεδρικού αεροσκάφους, καθώς το κόστος του αποκαλύπτεται τώρα ότι είναι κατά 25% μεγαλύτερο εκείνου που αρχικά ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Φθάνει τα 220 εκατ. ευρω, γράφει η Zaman.

Σαν δικαιολογία ο κ. Κασιργκά δήλωσε ότι το νέο αεροπλάνο έχει προσθετούς μηχανισμούς ασφάλειας και συστήματος επικοινωνίας εν πτήσει και θα μπορεί να το χρησιμοποιεί όχι μονο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο πρωθυπουργός.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: