"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ενας διφορούμενος και εκβιαστικός ΟΗΕ !!!


Ο νεόκοπος σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό επέλεξε τα Κατεχόμενα για να ξεδιπλώσει ασαφείς διφορούμενες και πρωτοφανείς σκέψεις του, σαφέστατα υπέρ της Τουρκίας..., χρεώνοντάς τες όμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας (;), το οποίο βεβαίως δεν εκπροσωπεί. 

Ο κ. Αϊντα επέμεινε χθες ότι θα ήταν καλό να βρεθεί λύση τώρα «πριν αλλάξουν και οι απόψεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα»(;).
 
Φυσικά, ως εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της λύσης του Κυπριακού τώρα «λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή» και εστίασε το ενδιαφέρον του στην επανέναρξη των συνομιλιών «με γοργούς ρυθμούς» χωρίς την παραμικρή αναφορά στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια θέση, άλλωστε, είχε εκφράσει και ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ στην πρώτη και μοναδική δήλωσή του με την έναρξη της κρίσης, που και αυτός δεν είπε κουβέντα για το «Μπαρμπαρός» και τα τουρκικά πολεμικά συνοδείας στην περιοχή.

Οι δηλώσεις στα Κατεχόμενα του κ. Αϊντα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, όλο αυτό το διάστημα εργάζεται σιωπηλά για την εκτόνωση της κρίσης, συμβουλευόμενος πολύ προσεκτικά τους όρους-απειλές που έχει εκφράσει η Αγκυρα.

Με το τουρκικό πλοίο στη θέση του μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο γ.γ. επεξεργάζεται τρόπους για την επανέναρξη των συνομιλιών - που ισοδυναμούν με αποδοχή των όρων της Αγκyρας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Αϊντα προχώρησε τη σκέψη ακόμα περισσότερο, λέγοντας ότι αναζητεί τρόπους για να επιτευχθεί «συμφωνία για μελλοντικό χειρισμό των υδρογονανθράκων», ενώ «έχει ιδέες» που ακόμα δεν μοιράζεται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Με άλλα λόγια, ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ συμφωνεί εμμέσως πλην σαφώς με τη θέση της Τουρκίας ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου πρέπει ΤΩΡΑ να συμπεριληφθεί στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού, ανατρέποντας εκ βάθρων το υπάρχον πλαίσιο των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων (που δεν περιλαμβάνουν τη νομή του φυσικού αερίου). Επιπροσθέτως, αντικρούει ευθέως τη θέση της Κύπρου ότι τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες είναι κτήμα όλων των κατοίκων της νήσου μετά τη λύση του Κυπριακού, και -το κυριότερο- εξαφανίζει την παρανομία της Τουρκίας να εισβάλει σε ΑΟΖ άλλης χώρας (της Κύπρου) επειδή έχει κάνει συμφωνία με... άλλο κράτος (τα Κατεχόμενα), τα οποία δεν αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.

Ως μη όφειλε, ο κ. Αϊντα, από τα Κατεχόμενα, έσπειρε τουλάχιστον αμφιβολίες -αν δεν εκφόβισε- για το μελλοντικό καθεστώς στη μεγαλόνησο.

Χρησιμοποιώντας εκφοβιστικά την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Αϊντα τάχθηκε υπέρ της λύσης στο Κυπριακό «εδώ και τώρα», αφήνοντας την απειλή στον αέρα: 
«...πριν αλλάξουν και οι απόψεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα...».

Και για να σπείρει ακόμα περισσότερες αμφιβολίες ο σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ παρατήρησε για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου ότι «υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα όσον αφορά στο στάτους κβο, που(...) δεν θα είναι σταθερό στο μέλλον λόγω της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή...».

Μήπως απειλεί με διχοτόμηση ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: