"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ - Ερντογαν: "Η Ουάσινγκτον δεν έχει ικανοποιήσει τους όρους μας συνεπώς δεν μπορούμε να διαδραματίσουμε πιο ενεργό ρόλο κόντρα στο ISIS"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε  ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν έχει ικανοποιήσει ακόμη τους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα ώστε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος έχει εξαπολύσει μια εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν αρχίσει μια περιοδεία στην Αφρική, ο Ερντογάν είπε ότι ο συνασπισμός «δεν έχει λάβει τα μέτρα τα οποία είχαμε ζητήσει».

Η τουρκική κυβέρνηση ζητούσε ιδίως από την Ουάσινγκτον να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) για να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας καθώς και μια περιοχή απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Ερντογάν απαίτησε από τον διεθνή συνασπισμό να «λάβει τώρα μέτρα όσον αφορά την περιοχή απαγόρευσης πτήσεων και τη ζώνη ασφαλείας, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό» του ΕΣΣ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε ότι η χώρα του δεν θα συμμετέχει πλέον στον συνασπισμό εάν οι όροι που έχει θέσει δεν ικανοποιηθούν. «Προφανώς η Τουρκία θα διατηρήσει τη θέση της ως το τέλος αυτής της διαδικασίας», επέμεινε.


Ο Ερντογάν έκανε την τοποθέτηση αυτή ενώ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζον Άλεν επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει με ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης για τα μέσα και τους τρόπους για να «αντιμετωπιστεί η απειλή του ΙΚ», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Μέχρι σήμερα η μόνη γνωστή συνεισφορά της Άγκυρας στον διεθνή συνασπισμό ο οποίος δρα εναντίον του ΙΚ, το οποίο έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ, είναι πως επέτρεψε σε Κούρδους μαχητές από το Ιράκ να διέλθουν από το έδαφος και τα σύνορά της για να απωθήσουν την έφοδο των τζιχαντιστών στη συριακή πόλη Κομπάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια: