"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Ακατάλληλο το "Game of Thrones" για τις στρατιωτικές ακαδημίες τηε ισλαμικής μπανανιας του Ερντογαν - Καταλληλότερο "μάθημα"? Το Κοράνι !!!


Η επιτυχημένη σειρά του HBO «Game of Thrones» φημίζεται για το προκλητικό περιεχόμενό της και συχνά προκαλεί διχογνωμίες. Η δραματοποιημένη εκδοχή των βιβλίων φαντασίας του George R. R. Martin βρίθει εικόνων φρικιαστικής βίας και σκληρών σεξουαλικών σκηνών βιασμού - ακόμη και αιμομειξίας. 

Η Κίνα έχει ήδη λογοκρίνει μερικώς την «αιμοσταγή» σειρά και τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η Τουρκία, όπου, σύμφωνα με την Hurriyet, το «Game of Thrones» έχει ήδη απαγορευθεί στις στρατιωτικές ακαδημίες της χώρας.
Οι κανονισμοί που εφαρμόζουν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στις στρατιωτικές ακαδημίες εφήβων ενισχύθηκαν με ένα νέο άρθρο στο κεφάλαιο που αφορά την «προστασία των μαθητών». Το εν λόγω άρθρο απαγορεύει την προβολή ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών που απεικονίζουν «σεξουαλική εκμετάλλευση, πορνογραφία, κακοποίηση, παρενόχληση και κάθε παραβατική συμπεριφορά». Η Ηurriyet αναφέρει ότι ένας από τους βασικούς υπαιτίους γι’ αυτή τη ρύθμιση είναι το «Game of Thrones». Την ίδια στιγμή, στις στρατιωτικές ακαδημίες θα εισαχθεί για πρώτη φορά ως μάθημα η διδασκαλία των βασικών θρησκευτικών αρχών του Κορανίου και η ζωή του Προφήτη Μωάμεθ.

Η εξέλιξη αυτή είναι σοκαριστική για τα στρατιωτικά ιδρύματα, που έχουν υπάρξει αυστηρά κοσμικά. Υπό την ηγεσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, ο τουρκικός στρατός έχει πλέον «γονατίσει». Πολλοί επικριτές του Ερντογάν διακρίνουν έναν σταδιακό λανθάνοντα εξισλαμισμό της τουρκικής κοινωνίας και οι τελευταίες προσθήκες στο πρόγραμμα και τους κανονισμούς των στρατιωτικών ακαδημιών ίσως αποτελούν δείγμα αυτής της διαδικασίας.

Πάντως, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που το «Game of Thrones» προκαλεί την αντίδραση των εν λόγω ακαδημιών. Το 2012, τέσσερις στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους επειδή επέτρεψαν την προβολή της σειράς. Η επίσημη ανακοίνωση που ακολούθησε το συμβάν δεν απέδωσε την απόφαση αυτή στο θρησκευτικό αίσθημα των Τούρκων, αλλά υποστήριξε ότι το «Game of Thrones» προσβάλλει την τουρκική νοοτροπία. «Το έθνος μας προσβάλλεται και δυσφημίζεται, όχι άμεσα αλλά με τέτοιο τρόπο, ώστε οι θεατές του να μπορούν εύκολα να το αντιληφθούν, αφού μας παρουσιάζουν ως βάρβαρους, διεστραμμένους και απολίτιστους», έγραφε το κείμενο της ανακοίνωσης.

Σίγουρα, είναι μία παράξενη ερμηνεία του «Game of Thrones» το οποίο είναι τοποθετημένο σ’ ένα φανταστικό κόσμο. Εάν έπρεπε να μαντέψουμε, θα υποθέταμε ότι μάλλον διαφωνούν με την απεικόνιση των Ντοθράκι, του νομαδικού λαού που ταλανίζει τις πλούσιες πόλεις της Δύσης. Η εν λόγω φυλή είναι εμπνευσμένη από διάφορες φυλές της κεντρικής Ασίας. Οι Τούρκοι εντοπίζουν την καταγωγή τους σε κάποιες από τις νομαδικές αυτές φυλές. Η σκέψη, όμως, ότι μία φανταστική φυλή υποσκάπτει την τουρκική υπερηφάνεια είναι σίγουρα παρανοϊκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: