"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Συμμαχώντας με την στρατιωτική δικτατορία της Αιγύπτου !!! Ελλάδα και Κύπρος δηλώνουν "πρέσβεις" της ΧΟΥΝΤΑΣ Σίσι στην Ε.Ε.


Δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας το Σάββατο το μεσημέρι στο Κάιρο: "Θέλω να γίνει απολύτως καθαρό ότι σε αυτή την τριμερή συνεργασία, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουμε την Αίγυπτο σαν πρέσβεις στην ΕΕ" διακήρυξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον δικτάτορα της αραβικής χώρας Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά το τέλος των συνομιλιών τους στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. 

Ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Ελληνα πρωθυπουργού: "Θα ήθελα να μεταφέρω ότι κατά τις συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά συμφωνήσαμε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν τον πιο ισχυρό πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ενωση" υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι καμία πολιτική δύναμη στην Ελλάδα ή στην Κύπρο δεν εξανέστη με τις δηλώσεις των δύο ηγετών.

  Από πού κι ως πού ο δημοκρατικότατα εκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο επίσης δημοκρατικότατα εκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας "συμφώνησαν ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν τον πιο ισχυρό πρεσβευτή της Αιγύπτου στην ΕΕ";

 Η Αίγυπτος κυβερνάται από μια αιμοσταγή στρατιωτική δικτατορία, μια χούντα που δολοφόνησε χιλιάδες πολιτικούς της αντιπάλους πέρυσι, καταλαμβάνοντας πραξικοπηματικά την εξουσία! Δεν ντρέπονται οι δύο ηγέτες να υποβιβάζουν δύο δημοκρατικές χώρες, την Ελλάδα και την Κύπρο, στη θέση του "πιο ισχυρού πρεσβευτή" ενός βάρβαρου δικτατορικού καθεστώτος στη δημοκρατική, υποτίθεται, ΕΕ;  

Ή μήπως επειδή οι αντίπαλοι των Αιγύπτιων πραξικοπηματιών ήταν αδελφοί Μουσουλμάνοι που είχαν πάρει την εξουσία με εκλογές, επιτρέπεται να σφαγιάζονται ελεύθερα;

Μια τέτοια υποψία προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού στο Κάιρο

Τι ακριβώς εννοούσε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν έλεγε στην κοινή συνέντευξη Τύπου "θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο Σίσι για τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό του ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας"; 

Αφήστε δε τον αχαλίνωτο Κύπριο Πρόεδρο, ένθερμο υποστηρικτή του συντριπτικά απορριφθέντος από τους Ελληνοκύπριους σχεδίου Ανάν, ο οποίος αποκάλυψε ότι αυτός και ο Ελληνας πρωθυπουργός "εκφράσαμε την απερίφραστη υποστήριξή μας στον πρόεδρο αλ-Σίσι για τον εκδημοκρατισμό"! 

 Υποστήριξη δηλαδή σε έναν αιμοσταγή δικτάτορα για να... "εκδημοκρατίσει" το χουντικό καθεστώς του!  

Πώς θα φαινόταν στους Ελληνες που έχουν προλάβει τη χούντα των συνταγματαρχών αν π.χ. οι Ευρωπαίοι εξέφραζαν μετά τη σφαγή του Πολυτεχνείου την "απερίφραστη υποστήριξή" τους στον δικτάτορα Παπαδόπουλο να προχωρήσει τον... "εκδημοκρατισμό" της χούντας, έχοντας προηγουμένως δολοφονήσει διαδηλωτές;

Θα ενθουσιάζονταν ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος τότε; 

Δεν επιχειρούμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η θέση που εμπεριέχεται στη Διακήρυξη του Καΐρου που συνυπέγραψαν οι δύο δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες με τον Αιγύπτιο δικτάτορα ότι "τονίζουμε με έμφαση τον καθολικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε ταχέως με τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει γίνει ακόμη". 

Δεν υποκρινόμαστε ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχει για την Κύπρο η επίσης συμπεριλαμβανόμενη στη Διακήρυξη του Καΐρου θέση ότι "τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της και καλέσαμε την Τουρκία να σταματήσει όλες τις επιχειρήσεις σεισμικής έρευνας που διενεργεί εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου και να απόσχει από παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον".

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πειθόμαστε ότι αξίζει τον κόπο η αμαύρωση της δημοκρατικής εικόνας της Ελλάδας για να γραφτούν σε ένα κομμάτι χαρτί οι προαναφερθείσες φραστικές διατυπώσεις: 

Οσο και αν η χούντα της Αιγύπτου είναι πιόνι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αυτό καθόλου μα καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτές τις θέσεις θα τις υπέγραφε ποτέ η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ. Τότε θα λέγαμε ότι δύο δεξιές κυβερνήσεις απεμπόλησαν μεν κάθε δημοκρατική ευαισθησία, αλλά τουλάχιστον από τη δική τους σκοπιά απέσπασαν σε αντάλλαγμα τη στήριξη δύο ισχυρών κρατών, της πλανητικής υπερδύναμης και του κράτους-τρομοκράτη της περιοχής μας, του Ισραήλ. Οι πάντες γνωρίζουν πως με το παραμικρό σημάδι υποταγής που θα έδινε η κυβέρνηση Ερντογάν ότι είναι πρόθυμη να συνδιαλλαγεί με τις ΗΠΑ, αμέσως θα "πουλούσαν" αδίστακτα την Ελλάδα και την Κύπρο η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: