"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Συνεχίζεται το σίριαλ με τα «ανάκτορα» του Ερντογάν - Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για σκανδαλώδεις σπατάλες

Το σίριαλ με τα «ανάκτορα» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζεται, καθώς νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια για σκανδαλώδεις σπατάλες, καταχρήσεις, παραβάσεις κρατικών διαταγών, δικαστικών αποφάσεων κλπ.

Ο τούρκικος Τύπος αποκαλύπτει την Τρίτη ότι το κόστος του «Λευκού Ανακτόρου» στην Άγκυρα θα φθάσει τα 2.5 δις τουρκικές λίρες (περίπου 900 εκατ. ευρώ) και όχι 1.37 δις (500 εκατ. ευρώ) όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

«Πρόκειται για αίσχος, για έγκλημα. Είναι ύβρις στον τούρκικο λαό», δήλωσε ο βουλευτής Ντεμίρ Τσελίκ του Λαϊκό-Δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης. «Πρέπει να κινηθούν η Βουλή, το Συμβούλιο του κράτους, για να σταματήσει αυτή η τρέλα της σπατάλης του δημόσιου χρήματος τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μας δεινοπαθούν", δήλωσε ο κ. Τσελίκι μιλώντας στη βουλή.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 250 εκατ. τουρκικές λίρες [περίπου 90 εκατ. ευρώ] για την κατασκευή κυβερνητικής κατοικίας σε 81 επαρχίες»  της Τουρκίας. Πρόκειται για «κυβερνητικό κόλπο», γράφει η εφημερίδα «Taraf»,  το οποίο στοχεύει στο να κατευνάσει την αντίδραση της τούρκικης κοινής γνώμης για το «Ερντογάνειον Ανάκτορο» και ταυτόχρονα «να δώσει ευκαιρίες για πλουτισμό σε φιλικές επιχειρήσεις και πρόσωπα».

Άλλες εφημερίδες δημοσιεύουν στοιχεία για αγορά 110 κρατικών αυτοκίνητων και «ανακαίνιση» γραφείων και κατοικιών κυβερνητικών αξιωματούχων «χωρίς την έγκριση είτε τη γνώση έστω της βουλής» συνολικού κόστους 400 εκατ. τουρκικών λιρών (περίπου 130 εκατ. ευρώ).

«Είμαστε όλοι μάρτυρες της απατής των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών. Τα κέρδη τους ξεπερνούν το 1.000% κατά παράβαση του ορίου-κέρδους που έχει καθορίσει το αρμόδιο υπουργείο», δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών και βουλευτής Μεχμετ Γκιουνάλ. Και πρόσθεσε: «Το κάθε τι σχετικό με το προεδρικό μέγαρο βρομάει διαφθορά».

Μεγάλα ποσά, ως 140 εκατ. ευρώ ίσως, «αντλήθηκαν» από το τουρκικό ΙΚΑ για την χρηματοδότηση της ανακατασκευής και επέκτασης του οικισμού Βάχντετιν, στην Κωνσταντινούπολη που προορίζεται για θερινή κάτοικο του προέδρου Ερντογάν.

Πρόκειται για «πράξη εντελώς παράτυπη και παράνομη» δήλωσε ο βουλευτής Χασάν Τούρκογλου. Την πληροφορία επιβεβαίωσε η εφημερίδα «Cumhurijet», η οποία δημοσιεύει ότι και από το Ταμείο Οικιακής Ανάπτυξης «αντλήθηκαν, χωρίς γνώση της βουλής, περίπου 110 εκατ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: