"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Από τον Κασιδιάρη στον Στύλιο

Του Γιώργου Κράλογλου

Τον Ιούνιο του 2012 που βράζαμε πάλι με τα αχούρια και τους στάβλους της εκπαίδευσης, το χαράτσωμα ακινήτων, την ανεργία και τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, το τότε χωρίς άρτο θέαμα με το χαστούκι Κασιδιάρη «έσωσε» την κατάσταση. Απασχόλησε τους ιθαγενείς πάνω από χρόνο.  


Σήμερα με την εκπαίδευση στα χέρια εργατοπατέρων την ίδια ανεργία και το παπατζιλίκι των εκλογών σε κορύφωση ο Κασιδιάρης «σώζει» πάλι την κατάσταση.
 


Ο Στύλιος και η πανταχόθεν υποκρισία θα μας απασχολήσουν όσο χρειάζεται για να συνεχιστούν οι κοπάνες από τα μαθήματα στα σχολεία με το κόλπο της κατάληψης που προστατεύεται κομματικά. 
 


Ο εντελώς άγνωστος κ. Στύλιος που έγινε γνωστός και θα μείνει γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο νέο χωρίς άρτο θέαμα ανανέωσε και τον ρόλο του κομπάρσου Κασιδιάρη στο θέατρο που παίζουν όλοι τους εντός και εκτός της Βουλής
 


Όμως το ίδιο πρωινό (που άνοιγε η «αρένα» για τους χαχόλους) στο Προεδρικό Μέγαρο συμφωνούσαν ότι μας χρειάζεται ένας πρόεδρος για να μας ενώσει. 
 


Και ενώ εντός του Προεδρικού Μεγάρου αναπτύσσεται η «περισυλλογή» του ενωτικού σχήματος των Ελλήνων με μια ισχυρή προσωπικότητα οι πολιτικοί «κρίκοι» που καλούνται (με την προεδρική ευχή) να ενώσουν τους Έλληνες έχουν άλλη δουλειά να κάνουν. 
 


Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας οι «ειδικοί» μελετούν μήπως χάσουν και τον Στύλιο από τους 180 μετά το κλωτσοπέταγμά του από την κυβέρνηση. 

 Άλλοι «ειδικοί» μελετούν πόσα ψηφαλάκια μπορεί να έφερε το κλωτσοπέταγμα Στύλιου τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει τις πέντε μονάδες. 
 


Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ μετρώνται καθημερινά για να δούνε πόσοι έμειναν ως μέλη του κόμματος και πόσοι υποψήφιοι αρχηγοί ξεπήδησαν αυτήν την εβδομάδα για να προστεθούν στο 70% των μελών του που θέλουν να γίνουν αρχηγοί λίγο πριν χαθούν και αυτά που κατέχει σήμερα το κίνημα...
 


Στα γραφεία του ΚΚΕ χαίρονται με ικανοποίηση την νέα τους δικαίωση από την αστική σαπίλα και μάλλον μελετούν πως είναι δυνατόν να πιάσει ένα κίνημα και στα νηπιαγωγεία… 
 


Στα γραφεία της Χρυσής Αυγής ετοιμάζονται να κατεβάσουν από τον τοίχο τις εικόνες του Αθανάσιου Διάκου, του Καραϊσκάκη και άλλων ξεπερασμένων ηρώων… για να αναρτήσουν τον Κασιδιάρη που έχει κάνει άνω κάτω και την κοινή γνώμη και την Βουλή. 
 


Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν τι να κάνουν με τις ουρές των αντισυστημικών και αντιμνημονιακών που συνωστίζονται έξω από τα γραφεία του για μια εγγραφούλα… στο κόμμα. 
 


Βουλευτές όλων των παρατάξεων και όλων των ιδεολογιών που ξαφνικά ανακάλυψαν ότι υπάρχει σύστημα. Το σύστημα που επειδή έφθασε στην Ελλάδα με ψεκασμούς και χημικό πόλεμο… δεν πρόλαβαν να το πάρουν χαμπάρι. 
 


Επιφανείς επιχειρηματίες κάνουν δεκάδες δεξιώσεις σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να τους κατατοπίσουν ότι είναι ενάντια στο σύστημα …αλλά δεν το ήξεραν μέχρι σήμερα.
 


Κρατικοδίαιτοι και μεσάζοντες που έφτιαξαν το σύστημα με την μέθοδο των «νέων τζακιών» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. αλλά το ξανασκέφτηκαν και κατάλαβαν ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα με ένα αντισυστημικό κόμμα . 
 


Κομμουνιστογενείς πασόκοι του βαθύτατου ΠΑΣΟΚ που ξαφνικά ανακάλυψαν ότι ξεστράτισαν από τις αρχές χωρίς τον Ανδρέα του και τώρα θέλουν τον Τσίπρα τους. 
 


Αυτά τα κόμματα, με αυτές τις δομές και ιδεολογίες. Με τον παλαιοκομματισμό στο πετσί τους. Με πολιτικό ευαγγέλιο την κομματική πελατεία και τον κρατισμό.
 


Αυτά τα κόμματα που έχουν τα μάτια τους στην εξουσία και τα οπίσθιά τους στον λαό αναζητούν (λέει) τον Πρόεδρο εκείνο που θα ενώσει τους Έλληνες τους οποίους έχουν χωρίσει τόσο πολύ ώστε η κοινωνία να είναι αγνώριστη... 
 



Είναι δε εντελώς κακόπιστος και προβοκάτορας όποιος υποστηρίζει ότι παίζουν τον «παπά» για να ζαλίσουν τον ψηφοφόρο που τους παρακολουθεί και να μην καταλάβει (έτσι νομίζουν) ότι η εκλογή του Προέδρου παραμένει το άλφα και το ωμέγα του συστήματος που ουδέποτε θα αλλάξει. Αφού κανείς τους και κανείς μας δεν θέλει να το αλλάξει . 
 


Τα δε ενωτικά και τα συναινετικά θα συνεχίζουν να σερβίρονται σε ποσότητες όπως σερβίρονται οι λεμονάδες, οι πορτοκαλάδες και τα φιστίκια στα διαλείμματα όλων των θεάτρων και όλων των θεαμάτων…  
 


Γιατί όσο αποδίδει η πολιτική «αρένα» με το οποιοδήποτε θέαμα (όπως το χθεσινό στην Βουλή μαζί με την συνέχειά του) που θα επιλέγεται μέχρι και τις εκλογές (το σύστημα θα αποφασίσει πότε θα γίνουν μέσα στο 2015) και όσο αποσπάται η προσοχή των «θεατών» στο εκάστοτε θέαμα το παπατζιλίκι θα συνεχίζει όπως το ξέρουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: