"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Σταματήστε τις έρευνες για να φύγει το Barbaros

Καθολικό πάγωμα ερευνών στην ΑΟΖ ζητεί η Τουρκία σε απάντηση της τριμερούς διάσκεψης κορυφής στο Κάιρο. Συγκεκριμένα ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα της απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ

Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας και από την κυπριακή και από την ελληνική και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Οι τρεις αυτές χώρες μόλις λίγα 24ωρα πριν είχαν ζητήσει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου καια να αποσύρει το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία εμφανίζεται δήθεν πρόθυμη όπως αναφέρει ο Φιλελευθερος να αναστείλει τις έρευνές της που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους στην περιοχή νοτίως της νήσου στα τεμάχια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ.  Μία τέτοια όμως πρόταση στοχεύει στην εξουδετέρωση των σχεδιασμών της κυπριακής δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας θέτοντας σε ομηρία το φυσικό αέριο της Μεγαλονήσου. Στοχεύει πρωτίστως να διασφαλίσει η Αγκυρα την εφαρμογή των δικών της σχεδιασμών

Οι τουρκικές κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από την πάγεια τακτική των εκβιασμών και των απειλών για να θέσουν ένα νέο δίλημμα προς τη Λευκωσία: είτε θα αρχίσει η συζήτηση για την συνδιαχείρηση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Μία τέτοια πρόταση δεν συζητείται καν από τη Λευκωσία.
Σχολια των τουρκικών ΜΜΕ

Με ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια επιστημόνων σχολίασαν την τριμερή συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου τα τουρκικά ΜΜΕ: 


 Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου ως ένα μπλοκ τριών χωρών με πολλά κοινά συμφέροντα αλλά χωρίς πολλές ελπίδες και ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα. 

Αναφέρουν ακόμη ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. 

Αναφέρουν επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να μεταφέρει το αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης παρακάμπτοντας πλήρως την Τουρκία

Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα του ψευδοκράτους αλλά της ίδιας της Τουρκίας. Ο ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης του 21ου Αιώνα Βαρόλ Σεβίμ αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού ότι η Αίγυπτος είχε την μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση αλλά πούλησε το 2008, αέριο στο Ισραήλ. Τώρα θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ και σημείωσε «τα χαρτιά άλλαξαν χέρια η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με την "Νότια Κύπρο" για να πάρει υγροποιήμένο αέριο. Και για  την "Νότιο Κύπρο" η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι επειδή από το 2016 θα πουλά αέριο στην διεθνή αγορά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: