"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Στείλτε νον Βενιζέλο στο υπουργείο Γεωργίας πριν να είναι αργά

Αν και δεν μα λέει πού πρέπει να πάει ο κολλητός του Κομανέτσης  που παριστάνει τον πρωθυπουργό, το άρθρο είναι καλό

Η Ελληνίδα της Κύπρου, Ελένη Θεοχάρους, η οποία την εβδομάδα που πέρασε, στο Ευρωκοινοβούλιο, έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και στηλίτευσε την αδράνεια τόσο της Ε.Ε. όσο και του Ελλαδίτη υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου δεν είναι τυχαία.

Αν θελήσετε να διαβάσετε το βιογραφικό της Κύπριας ευρωβουλευτού του ΔΗ.ΣΥ., φτιάξτε καφέ γιατί θα σας πάρει πολλή ώρα. Από πολύτεκνη οικογένεια, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, αποφοιτώντας με άριστα. Ειδικεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή. Εξειδικεύτηκε στην Παιδοχειρουργική και την Παιδοουρολογία στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Επίσης, το διδακτορικό της βαθμολογήθηκε με άριστα, υπήρξε επίκουρη καθηγήτρια της Παιδοχειρουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, επί μία δεκαετία διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής - Παιδοουρολογικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου, ενώ παράλληλα δίδασκε Παιδοχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Χειρούργησε χιλιάδες παιδιά.

Είναι συγγραφέας επιστημονικών συγγραμμάτων Χειρουργικής και Παιδοχειρουργικής, αλλά και βραβευμένη ποιήτρια με πέντε ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό της.

Τι άλλο να πω; Οτι το 1994 ίδρυσε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Ερεβάν της Αρμενίας; Να μιλήσω για τον ρόλο της στους Γιατρούς του Κόσμου, στο πλαίσιο των οποίων πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ανθρωπιστικών αποστολών, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας; Το 1982 στην πολιορκημένη Βηρυτό, το 1993-1999 στην Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το 1995-96 στη Βοσνία, στη Βόρεια Ηπειρο και την Αλβανία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1997, στο Κουρδιστάν το 1994-2000, στην Παλαιστίνη, στο Κοσσυφοπέδιο, στη Σερβία, μέχρι τη μακρινή Αϊτή το 1996, σε ένα νοσοκομείο στη ζούγκλα του Leogane, χειρουργώντας -όπως παντού και πάντα- πολλά παιδιά, χιλιάδες σε όλον τον κόσμο. Από την Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή ως την Κεντρική Ασία, τη Σρι Λάνκα και τη Νότια Αμερική. Ανευ αμοιβής.

Κάτι έχει κάνει στη ζωή της, ε; Αμα μιλάει, ακούς, δεν της λες «κάτσε κάτω, ρε!».

Ομως, πάνω απ' όλα αυτά, εκτός από επιστήμονας, πανεπιστημιακός δάσκαλος, μάνα, εθελόντρια θεράπων του ανθρώπινου πόνου και ποιήτρια, η κ. Θεοχάρους είναι ένας ακάματος «στρατιώτης» του ελληνικού τρόπου. «Σκυταλοδρόμος» του ανθρωποκεντρισμού του ελληνικού έθνους και των αξιών του, με συνεχή δράση και παρεμβάσεις για το βασικό πρόβλημα της «μικρής Ελλάδας» του Νότου: το ζήτημα της εισβολής και κατοχής από τον Αττίλα.

Αν έχει και ελλαδική υπηκοότητα, θα ήταν πολύ πιο άξια  υποψήφια για την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους διάφορους χλομούς και γκρίζους «καλαμαράδες» που ακούγονται.

Η κ. Θεοχάρους λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου Σύνδεσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. η Αγκυρα κατέθεσε έγγραφο στο οποίο οι Τούρκοι, με τη γνωστή θρασύτητά τους, χαρακτηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα μέλος της Ε.Ε., ως «εκλιπούσα»! Δηλαδή… μακαρίτισσα! Πάγιος στόχος τους, η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ρώτησε, λοιπόν, να μάθει την απάντηση της Ε.Ε. και της ελληνικής προεδρίας, και φυσικά πώς απάντησε αυτός που παρέλαβε το μπουγιουρντί των ισλαμοφασιστών της Αγκυρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επίσης, επισήμανε ότι η Αγκυρα δίνει βίζα στους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων μόνο εφόσον δεχτούν εγγράφως τον όρο «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου». Κλασική τουρκική ιταμή στάση και στις λεπτομέρειες...

Η κ. Θεοχάρους κατέληξε, λέγοντας με ειλικρίνεια:  
«Κατανοώ ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της στάσης του κ. Βενιζέλου, όμως σε πολύ πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία πεισματικά η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε. Και αυτό πράττουμε».

Η αλήθεια, λεγόμενη μάλιστα δημόσια, είναι πάντα εθνικά επωφελής. Δεν θέλω δε να θυμίσω επί ποιας εποχής αναγκάζονταν Κύπριοι αξιωματούχοι να καταγγέλλουν πράξεις ή παραλείψεις Ελλαδιτών αξιωματούχων...

Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι υπουργός Εξωτερικών του εαυτού του, δεν εκπροσωπεί την πάρτη του ούτε το κόμμα του στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και όταν συναλλάσσεται με ξένους ως ΥΠΕΞ Εκπροσωπεί τη χώρα, η οποία έχει ανειλημμένες ηθικές και νομικές υποχρεώσεις και προς κάποιους Ελληνες εκτός ελλαδικού κράτους, και σταθερές στην εξωτερική πολιτική της. 

Υπάρχουν πράγματα που κανείς διατελέσας ΥΠΕΞ δεν άφησε να «πέσουν κάτω».

Ως άτομο, ως πρόεδρος του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, μπορεί να έχει όποιες απόψεις θέλει, να ανέχεται και να καταπίνει ό,τι του κάνει κέφι. Μπορεί να καταχωνιάζει και χαρτιά του πάλαι ποτέ κινήματος, να μην απαντάει και να σφυρίζει κλέφτικα.

Η χώρα όμως δεν είναι το σπίτι του ή το κόμμα του, και σίγουρα δεν είναι τσιφλίκι του. Εδώ, και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το κρισιμότερο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και του εθνικού συμφέροντος, κάποιος πρέπει να του θυμίσει τα αυτονόητα και ότι οφείλει να τηρεί μια πολύ συγκεκριμένη στάση, δίχως να μεταβάλλει σταθερές δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική.

Αν δεν το έλαβε ή το έλαβε και έχει απαντήσει -και δη όπως πρέπει- στο προκλητικό έγγραφο και την ιταμή στάση της Αγκυρας, και τον αδικούμε και η κ. Θεοχάρους και εγώ, θα απολογηθώ δημοσίως. 

Αν όχι, πρέπει να απολογηθεί εκείνος και, παραιτούμενος, να παραδώσει το ΥΠΕΞ σε κάποιον άλλον, λιγότερο ξεχασιάρη και με πιο γρήγορα εθνικά αντανακλαστικά. 

Ας πάει στο Γεωργίας, βρε αδερφέ! Εκεί δεν θα του στέλνουν ενοχλητικά ραβασάκια τα μεμέτια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: