"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: llusions


Sorry  Guys αλλά  το  πιο κρύο ανέκδοτο που άκουσα τα τελευταία είκοσι  χρόνια  είναι αυτό  που υπογράφεται από 59 προσωπικότητες και που περικλείεται  με  πολλά   μα πάρα πολλά λόγα σ αυτό  το  μανιφέστο για   την ανάγκη συγκρότησης μιας νέας  προοδευτικής κεντροαριστεράς!

Ποια  κεντροαριστερά και  ποια κεντροδεξιά. Δηλαδή  ολίγον  έγκυος. Μπείτε στον κόπο  και κατέλθετε  από τα «παλάτια»  σας και   εξέλθετε  από  τις  κλειστές  παρέες  σας. Οι αυταπάτες μετά πολλών,  λαικών και μικρομεσαίων   ψευδαισθήσεων, εξέπνευσαν   οριστικά  με  την αναχώρηση του Ανδρέα  Παπανδρέου απ  αυτόν τον μάταιο κόσμο. Οσοι    βαυκαλίζονται με την ιδέα μιας τέτοιας   τρίτης, εναλλακτικής λύσης,  δεν έχουν παρά  να επισκεφτούν τον τάφο του «μεγαλοτεράστιου»  Ανδρέα. Απλό

Η  πραγματικότητα εφιαλτική
 
Γιατί  η  Οικονομία  σχεδόν τριτοκοσμική.  Γιατί  η Ελλάδα ουδεμία σχέση  με  οποιαδήποτε γεωγραφικό σημείο της Ευρώπης.  Γιατί  το μεταπρατικό κεφάλαιο ζει και βασιλεύει και κάθε ελπίδα κουρσεύσει.  Γιατί η   εργασιακή κουλτούρα του Νεοέλληνα ελάχιστα απέχει από την αντίστοιχη του Αλβανού. 
Γιατί με βάση  τα  στοιχεία αυτής της  ρακένδυτης και αντιπαραγωγικής οικονομίας,  οι κατώτεροι μισθοί πρέπει να πριονιστούν  στα επίπεδα   Βουλγαρίας. Γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία  είναι κατεστραμμένα επομένως  οι συντάξεις πρέπει κι αυτές να πριονιστούν. Γιατί οι   φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί είναι     διαπλεκόμενοι, ακατάλληλοι, άχρηστοι  και γερασμένοι. Και γιατί η χώρα επί της ουσίας των δομών της λίγο απέχει από Σουλτανία  της Οθωμανικής  αυτοκρατορίας

Δύο  οι  λύσεις
 
Η  πρώτη, ας  την πούμε «δεξιά», να εφαρμοστούν  βαθιές αστικοδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ν αλλάξουν  όλα.  Γίνεται; Μπα!  Που τέτοιο πράγμα. Η οικονομική ελίτ κρατικοδίαιτη  και μεσιτική. Και  το πολιτικό προσωπικό παρέα  με την κοινωνία αντιστέκονται  μέχρις  εσχάτων. Αντε  τώρα να πραγματοποιηθούν  τέτοιες και τόσες   μεταρρυθμίσεις, όσες  δεν  έχουν  γίνει από  την Ναυμαχία του Ναυρίνου μέχρι σήμερα

Η  δεύτερη   λύση, ας την πούμε «αριστερή»προυποθέτει  γενικευμένο  ξεσηκωμά και λαική  εξουσία. Γίνεται; Μπα! Που τέτοιο πράγμα. Το μοντέλο του «υπαρκτού σοσιαλισμού»  εξέπνευσε παρέα με  το  γκρέμισμα του Τείχους  και την μεταγραφή του Γκορμπατσόφ από το Κρεμλίνο προς την  Pizza Hut. 
 
Τρίτη λύση  δεν υπάρχει

Α ναι. Υπάρχει ο  ΤσίπραςΑλλά από που θα  βρει   τα λεφτά να πληρώσει συντάξεις και  μεροκάματα αν οι ευρωπαίοι  του κλείσουν την στρόφυγγα; Από  την πλουτοκρατία που  θα  την κοπανήσει προς Βέλγιο και  Βουλγαρία;  
 
 Να    πέσω χάμω και να κρατάω  την  κοιλιά μου από τα γέλια. Φέξε μου και γλίστρησα!

Το  μοντέλο  μιας  προοδευτικής  κεντροαριστεράς  χαιδεύει αυτιά, κολακεύει  τις  ένοχες   συνειδήσεις  καλλιτεχνών  και  διανοουμένων  και λειτουργεί  εντελώς αποπροσανατολιστικά.  
 
Οι πραγματικές,  ριζικές αλλαγές απαιτούν κόπο, θυσίες, συγκρούσεις και  ενίοτε  βία.  Από καθ έδρας και από το τρίγωνο Πατριάρχου Ιωακείμ-Αναγνωστοπούλου-Βαλαωρίτου  και το  τελευταίο πρωτάκη  του Κολλεγίου  μπορεί να μετατρέψει  την  Ελλάδα από  ημιτριτοκοσμική Μπανανία σε σοσιαλδημοκρατική Δανία!  
 
Ο  φτωχός  καίγεται και ο κεντροαριστερός  σαν  την Τζάσμιν του  Γούντι Αλλεν με τις   ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες  του πορεύεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: