"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Εγκαίνια της υποθαλάσσιας σύνδεσης Βοσπόρου από τον Ερντογάν

Xρειάστηκαν σχεδόν 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα ακόμα φιλόδοξο όσο και «φαραωνικό» έργο έμπνευσης Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. 
Πρόκειται για την υποθαλάσσια σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώνει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά του Βοσπόρου. Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα Τρίτη με κάθε επισημότητα.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα όνειρο 150 ετών. Οι πρόγονοί μας το εμπνεύστηκαν και αναλάβαμε εμείς να το πραγματοποιήσουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο όραμα του οθωμανού σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίντ Α'.
Οι εργασίες άρχισαν το 2004, ωστόσο, καθυστέρησαν σημαντικά λόγω ανασκαφών. Η γραμμή έχει μήκος 1,4χλμ και θα επιτρέψει στο μετρό να συνδέει σε λίγα λεπτά τις δύο ακτές του Βοσπόρου.

Τις εργασίες ανέλαβε κοινοπραξία τουρκικών και ιαπωνικών εταιρειών. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 3 δισ. ευρώ.

Το «παρών» θα δώσει και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.

Στα όνειρα του πρωθυπουργού, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι και η κατασκευή ενός ακόμα αεροδρομίου (του τρίτου), ενός καναλιού στο Βόσπορο και μίας ακόμα γέφυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: