"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Καμμένος κερνάει, Καμμένος πίνει - Οταν το νόμιμο δεν είναι ηθικό - Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες νοικιάζουν έναντι 6.000 ευρώ τον μήνα ακίνητο που ανήκει στον πατέρα του προέδρου του κόμματος

Αποκαλύπτουν "ΤΑ ΝΕΑ"


Μείζον ηθικό ζήτημα προκύπτει με τα ενοίκια που πληρώνουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες για τα γραφεία τους στον ίδιο τον πατέρα του προέδρου του κόμματος. Οπως φαίνεται σε έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων περιήλθε σε γνώση των «ΝΕΩΝ», οι ΑΝΕΛ πλήρωναν για τη μίσθωση του επαγγελματικού αυτού χώρου 6.000 ευρώ τον μήνα στον Ηλία Καμμένο. Την ίδια ώρα ανοίκιαστα γραφεία της γύρω περιοχής διατίθενται με σημαντικά χαμηλότερο κόστος, έως και στο ένα τρίτο της προαναφερθείσας τιμής, ενώ είναι σε νεότερες κατασκευές. Σε αντίθεση μάλιστα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή μισθωμάτων επαγγελματικών χώρων εν μέσω της οικονομικής κρίσης, το ενοίκιο για την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου 2012 εξοφλήθηκε δεκαπέντε ηουμέρες πριν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο δίμηνο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των «ΝΕΩΝ»
 


Το μίσθωμα των 6.000 ευρώ μηνιαίως προορίζεται για μέρος του πρώτου ορόφου του κτιρίου της Χαροκόπου 2, το οποίο βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ηλία Καμμένου. Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος ανήκουν στον πρόεδρο της παράταξης Πάνο Καμμένο και στην αδελφή του. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το συνολικό εμβαδόν του δεύτερου ορόφου ξεπερνά τα 1.100 τετραγωνικά μέτρα.
 



ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Συγκεκριμένα οι χώροι όπου στεγάζονται τα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο, έχουν εμβαδόν περίπου 600 τετραγωνικά μέτρα. Με μια απλή διαίρεση προκύπτει ότι η τιμή ενοικίασης φθάνει τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αξιόπιστες πηγές που έχουν γνώση της συγκεκριμένης υπόθεσης αναφέρουν ότι πριν από την εν λόγω εκμίσθωση, η οποία χρονολογείται το καλοκαίρι του 2012, υπήρχε στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας της παράταξης άλλο μίσθωμα ύψους 150 ευρώ για έναν χώρο 30 τετραγωνικών μέτρων στον δεύτερο όροφο. Από αυτό το στοιχείο φαίνεται ότι πριν από τις εκλογές, και μάλιστα σε υψηλότερο όροφο, ένας χώρος του κτιρίου ενοικιαζόταν έναντι 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο - δηλαδή στη μισή τιμή από αυτή που ίσχυσε για τα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά τις εκλογές, όταν εξασφαλίστηκε κρατική επιχορήγηση ύψους 890.000 ευρώ για το 2012.

 
Γνώστες της υπόθεσης κάνουν λόγο για μείζον ηθικό ζήτημα: πώς μπορεί κανείς να δαπανά σε ενοίκια κρατικό χρήμα το οποίο καταλήγει στην ίδια την οικογένειά του, ενώ θα μπορούσε να εξοικονομεί σημαντικά ποσά αν ενοικίαζε άλλο χώρο σε απόσταση μόλις μερικά οικοδομικά τετράγωνα από τα σημερινά γραφεία…


 
Από αγγελίες δημοσιευμένες στο Διαδίκτυο και στον Τύπο προκύπτει ότι στην ευρύτερη περιοχή διατίθενται προς ενοικίαση επαγγελματικοί χώροι, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι σε συνολικό εμβαδόν, οι οποίοι όμως κοστίζουν έως και 70% λιγότερο σε σχέση με τα σημερινά γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη γωνία Χαροκόπου και Συγγρού.


 
Για παράδειγμα, βρέθηκε αγγελία σύμφωνα με την οποία ενοικιάζεται στην περιοχή του Λόφου Σικελίας στην Καλλιθέα επαγγελματικός χώρος 1.200 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται σε τρεις ορόφους, με πρόσοψη, διαμπερής, με γραφεία και αίθουσες, έναντι 3.330 ευρώ. Που σημαίνει, λιγότερο από 3 ευρώ ανά τ.μ.



Πιο κεντρικά, επί της Συγγρού, γραφεία με συνολικό εμβαδόν 330 τ.μ. διετίθεντο έναντι 2.200 ευρώ τον μήνα, ήτοι 7 ευρώ ανά τ.μ. Λίγο πιο κάτω από το αρχηγείο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και πάλι στη Συγγρού, χώρος 164 τ.μ. νοικιαζόταν για 600 ευρώ ή 4 ευρώ ανά τ.μ. Σημειώνεται δε ότι η πλειονότητα των ακινήτων που προαναφέρθηκαν με τιμή ενοικίασης που κυμαίνεται από 3 έως και 8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι χτισμένα από τη δεκαετία του 1970 έως και του 1990, δηλαδή είναι από μία έως και τρεις δεκαετίες νεότερα από το κτίριο όπου στεγάζονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Βέβαια, ανάμεσα στις περισσότερες από 20 αγγελίες που εντόπισαν «ΤΑ ΝΕΑ» για μισθώσεις επαγγελματικών χώρων στην εν λόγω περιοχή βρέθηκαν δύο με κόστος μισθώματος στα 12-13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και άλλες δύο με τιμή ίση με αυτή που πληρώνουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, δηλαδή 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πάντως η πλειοψηφία των παραπάνω αγγελιών ήταν στα επίπεδα των 4-8 ευρώ το τετραγωνικό, με το πάνω όριο για τα πολυτελή.

 



Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Από την κατάσταση χρήσης ακινήτων ως εκλογικών κέντρων που εμφάνισαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στην ειδική έκθεση εσόδων και δαπανών για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, μπορεί κανείς να αποκτήσει μια εικόνα για τα προεκλογικά έξοδα του κόμματος για ενοίκια. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που δήλωσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ένα προεκλογικό κέντρο νοικιάστηκε έναντι 1.800 ευρώ, ενώ για οκτώ κέντρα η δαπάνη ενοικίασης ανήλθε σε 500 ευρώ έκαστο. Σε άλλα οκτώ ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ. Συνολικά, για την εκμίσθωση 22 εκλογικών κέντρων ξοδεύτηκαν 16.600 ευρώ.

Τον επόμενο μήνα από τις εκλογές και αφού είχε υπολογιστεί - βάσει του αποτελέσματος - η κρατική επιχορήγηση που θα λάμβαναν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ο πατέρας του προέδρου των ΑΝΕΛ εισέπραξε 12.000 ευρώ για την εκμίσθωση μέρους του πρώτου ορόφου του κτιρίου στη συμβολή των οδών Χαροκόπου και Συγγρού.
 

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. 
Καλά ενημερωμένη πηγή των «ΝΕΩΝ» σχετικά με το θέμα ενοικίασης των γραφείων της παράταξης αναφέρει ότι στα αρχικά σχέδια ήταν η σύναψη τριών μισθωτηρίων συμβολαίων για τρεις διαφορετικούς χώρους του κτιρίου, καθώς ακουγόταν η άποψη ότι «πρέπει να υπάρχει άπλα». Κάθε χώρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα νοικιαζόταν έναντι 6.000 ευρώ, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 18.000 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, τα σχέδια δεν προχώρησαν: ο πρώην γενικός διευθυντής του κόμματος, ο οποίος έχει πλέον αποχωρήσει, φέρεται ότι αρνήθηκε να υπογράψει. Πάντως, από την αποχώρηση του στελέχους τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα τα γραφεία των ΑΝΕΛ δεν έχουν «επεκταθεί» σε άλλους χώρους του κτιρίου πέραν του πρώτου ορόφου, ενώ στην είσοδο του κτιρίου έκαναν την εμφάνισή τους ενοικιαστήρια για τον δεύτερο και τρίτο όροφο.

Η χρηματοδότηση και το Ινστιτούτο
Στα 1,27 εκατομμύρια ευρώ έχει φτάσει έως σήμερα η κρατική χρηματοδότηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το 2013, έπειτα από την απόφαση της εκταμίευσης της β’ δόσης, η οποία εκδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για το τρέχον έτος το κόμμα θα λάβει άλλα 580.000 ευρώ, με τη συνολική χρηματοδότησή του να υπολογίζεται γύρω στα 1,85 εκατομμύρια. Από αυτά, τα 160.000 ευρώ προέρχονται από την οικονομική ενίσχυση για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, αφού εντός του 2012 η παράταξη ίδρυσε το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία». Σε αντίθεση με τα γραφεία των ΑΝΕΛ, τα οποία στοιχίζουν 6.000 ευρώ τον μήνα, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συμβόλαιο φαίνεται πως στο Ινστιτούτο έχουν παραχωρηθεί 15 τ.μ. στο ισόγειο χωρίς αντάλλαγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: