"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ - ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Παρακολουθούσε 35 ξένους ηγέτες η NSA

Το απόρρητο έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του GuardianTις τηλεφωνικές συνομιλίες 35 ηγετών του κόσμου παρακολουθούσε η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA), αφότου οι αριθμοί των τηλεφώνων τους δόθηκαν από υπάλληλο σε άλλη υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο που διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.


Το εμπιστευτικό έγγραφο αποκαλύπτει ότι η NSA ενθάρρυνε ανώτατους αξιωματούχους στις υπηρεσίες «πελάτες» τους, όπως ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, να μοιραστούν τις τηλεφωνικές λίστες τους, ώστε η υπηρεσία να μπορεί να προσθέσει τους τηλεφωνικούς αριθμούς ξένων πολιτικών ηγετών στα συστήματα παρακολούθησής τους.

Το έγγραφο αναφέρει ότι αμερικανός αξιωματούχος -που δεν κατονομάζεται- είχε στην κατοχή του 200 αριθμούς τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων και 35 παγκόσμιων ηγετών, τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται. Αυτοί τέθηκαν προς άμεση παρακολούθηση από την NSA.

Η αποκάλυψη αναμένεται να εντείνει τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων της, μετά και τις καταγγελίες για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ.


Όταν οι καταγγελίες σχετικά με τον «κοριό» στη Μέρκελ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο γραμματέας του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Κάρνεϊ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζετο ότι «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθεί και δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τις επικοινωνίες της Άγκελα Μέρκελ».

Το έγγραφο της NSA που περιήλθε στην κατοχή του βρετανικού Guardian αναφέρει ότι αυτή η παρακολούθησε δεν είναι μεμονωμένη, καθώς η υπηρεσία καθημερινά παρακολουθεί τα τηλέφωνα ηγετών του κόσμου και ακόμη ζητά τη βοήθεια και άλλων αμερικανών αξιωματούχων να το πράξουν.

Το εν λόγω έγγραφο, με ημερομηνία Οκτωβρίου 2006 και το οποίο δόθηκε στο προσωπικό της Υπηρεσίας των Σημάτων Πληροφοριών (SID) έφερε τον τίτλο «Οι πελάτες μπορούν να βοηθήσουν τη SID να αποκτήσει Στοχευμένους Τηλεφωνικούς Αριθμούς».

Ξεκινά φέροντας ένα παράδειγμα για το πώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι, που εμπλέκονται με ηγέτες και πολιτικούς του κόσμου, μπορούν να βοηθήσουν την υπηρεσία στις παρακολουθήσεις.


«Σε μία πρόσφατη περίπτωση αμερικανός αξιωματούχος έδωσε στη NSA 200 τηλεφωνικούς αριθμούς από 35 ηγέτες του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα είναι πιθανώς διαθέσιμη από κάποια ανοιχτή πηγή, τα κέντρα παραγωγής πληροφοριών κατέγραψαν 43 άγνωστους στο παρελθόν τηλεφωνικούς αριθμούς. Αυτοί μαζί και με μερικούς άλλους έγιναν στόχος», σημειώνει το έγγραφο.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ό τι τα νέα τηλεφωνικά νούμερα είχαν βοηθήσει την Υπηρεσία να ανακαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για νέες επαφές που πρόσθεσε στις παρακολουθήσεις της: «Αυτά τα νούμερα οδήγησαν σε πληροφορίες για άλλους αριθμούς που έχουν εν συνεχεία σκοπό να παρακολουθηθούν».

Αλλά το έγγραφο αναγνωρίζει ότι οι υποκλοπές των αριθμών αυτών είχαν παράγει «μικρή δημοσιεύσιμη πληροφορία». Στον απόηχο της υπόθεσης υποκλοπής του τηλεφώνου της Μέρκελ, οι ΗΠΑ δέχονται διεθνείς επικρίσεις ότι οποιαδήποτε πληροφορία που έχει ληφθεί κατασκοπεύοντας φιλικές κυβερνήσεις είναι κάτι παραπάνω από μία διπλωματική ζημιά.

Εν συνεχεία, το έγγραφο ζητά από αναλυτές να σκεφτούν για «πελάτες», τους οποίους υπηρετούν και που θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν λεπτομέρειες από τις επαφές της.
«Η επιτυχία αυτή οδηγεί την S2 να υποθέσει αν υπάρχουν σύνδεσμοι της NSA, των οποίων οι υποστηρικτές θα είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις τηλεφωνικές λίστες τους με την υπηρεσία, ως πιθανές πηγές πληροφοριών. Η S2 καλωσορίζει κάθε τέτοια πληροφορία».


Τέλος, το σημείωμα τονίζει ότι «μερικές φορές αυτές η SID αποκτά πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων προσωπικών επαφών αμερικανών αξιωματούχων. Αυτές μπορεί να περιέχουν πληροφορίες για επαφές ξένων πολιτικών ή στρατιωτικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων οικίας, κινητών ή φαξ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: