"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ και ΦΤΩΧΕΙΑ: Στην ουρά και οι Βρετανοί για συσσίτια


Βρετανία 2013: Η νέα πατρίδα των σύγχρονων συσσιτίων στη γηραιά ήπειρο. Εχει χυθεί πολύ μελάνι για τις «υπόγειες κοινότητες» που επιβιώνουν με επιδόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και, συγκεκριμένα, για τη νέα γενιά ανέργων που αποτελούν κοινωνικό σαράκι -απόρροια της κοινωνικής πολιτικής του βρετανικού κράτους πρόνοιας. Οπως έχει γίνει εκτενώς λόγος για την τρίτη ηλικία β' διαλογής, που ζει στο παγωμένο Λονδίνο με τον νέο υπαρκτό φόβο της «πενίας πετρελαίου». Μόνο που για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Βρετανία πρόκειται να διανείμει κατά τη διάρκεια του χειμώνα επισιτιστική βοήθεια σε πολίτες της χώρας σε εθνική κλίμακα.

Η τελευταία φορά που το διεθνές ανθρωπιστικό κίνημα διένειμε τρόφιμα στη Βρετανία ήταν το 2009, στους πλημμυροπαθείς στη βόρεια Αγγλία.

Ομως η τωρινή πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού συνδέεται πλέον με την οικονομική κρίση και κατ' επέκταση με τον αυξημένο αριθμό φτωχών -αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους, την οποία εφαρμόζει ανελέητα και αδιάκριτα, όπως προκύπτει, η κυβέρνηση συνασπισμού των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Οπως εξήγησε η Τζουλιέτ Μάουντφορντ -μέλος της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Βρετανία, τμήμα του διεθνούς κινήματος-, πρόκειται για μια απάντηση στην «αυξανόμενη ανάγκη» που συνδέεται με τη φτώχεια και την αδυναμία αγοράς τροφίμων, δεδομένου ότι 5.000.000 άνθρωποι από τον συνολικό πληθυσμό των 63.000.000 πλήττονται από τη φτώχεια.


Οι εθελοντές του διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος έχουν δώσει, λοιπόν, ραντεβού το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου σε 2.000 σούπερ μάρκετ της χώρας, για να ζητήσουν από τους πελάτες να δωρίσουν συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα λάβουν οι δύο βρετανικές οργανώσεις, οι FareShare και Trussell Trust, οποίες θα διανείμουν τα τρόφιμα -κονσέρβες, ζυμαρικά, όσπρια- στις οικογένειες που έχουν ανάγκη και σε ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην προσφορά γευμάτων.

Μόνο που τόσο στη βρετανική όσο και στην παγκόσμια κοινή συνείδηση η ιδέα της επισιτιστικής βοήθειας του Ερυθρού σε κράτη της βορειοδυτικής Ευρώπης, όπως η Βρετανία, παραπέμπει σε εποχές πολέμου και, αντί να καθησυχάζει, μάλλον τρομάζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: