"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΙΓΗΡΙΑ: Τους έσφαξαν γιατί σπούδαζαν!



Τουλάχιστον 40 νεκροί, όλοι φοιτητές, είναι ο απολογισμός από την προχθεσινή επίθεση μελών της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική Νιγηρία. Η επίθεση συνέβη στην επαρχία Γιόμπε όταν ένοπλοι ισλαμιστές κατάφεραν να μπουν στη Γεωργική Σχολή του Πανεπιστημίου και να σκοτώσουν τους φοιτητές την ώρα που κοιμούνταν.

 
 Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέλη της «Μπόκο Χαράμ», της οργάνωσης που αποκηρύσσει τη δυτική παιδεία και θεωρεί «αμαρτία» κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα απομακρυσμένη από το Ισλάμ, επιτίθενται εναντίον σχολείων και πανεπιστημιακών σχολών, σε μια προσπάθεια «εξυγίανσης» από τα «μιαρά» δυτικά εκπαιδευτικά πρότυπα.


Από το 2009, οπότε οι αστυνομικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη δολοφονία του αρχηγού τους, του Μοχάμεντ Γιουσούφ, η ακραία ισλαμιστική οργάνωση, που προσπαθεί να επαναφέρει την ισλαμική σαρία στην αφρικανική χώρα, έχει επιδοθεί σε πλήθος επιθέσων.


Στις 14 Μαΐου, ο Νιγηριανός πρόεδρος Τζόναθαν Γκούντλακ, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, προέβη στη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες Γιόμπε, Μπόρνο και Ανταμάουα, που αποτελούν κυρίως στόχο των επιθέσεων. Τις πρώτες μέρες πολλά μέλη της οργάνωσης εγκατέλειψαν τις βάσεις τους στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά αμέσως μετά απάντησαν με αντίποινα. Τον Ιούνιο, η «Μπόκο Χαράμ» πραγματοποίησε επιθέσεις σε δύο σχολεία της περιοχής. Τον Ιούλιο ένοπλοι ισλαμιστές της οργάνωσης επιτέθηκαν ξανά σε ένα σχολείο με όπλα και εκρηκτικά, σκοτώνοντας, επίσης την ώρα που κοιμούνταν, άλλους 42 μαθητές.


Στο μεταξύ, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στη Νιγηρία, εμφάνιζε τον αρχηγό της οργάνωσης ζωντανό.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδοκίμασε με σχετική ανακοίνωση της αντιπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον την «τρομερή τρομοκρατική επίθεση» και ελπίζει «οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης, αλλά και όλων των άλλων επιθέσεων που έχουν προηγηθεί, να οδηγηθούν σύντομα στη Δικαιοσύνη».


Η «Μπόκο Χαράμ» επιθυμεί τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι, σε αντίθεση με το νότιο τμήμα της Νιγηρίας, όπου πλειοψηφούν οι χριστιανοί.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παρατηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, οι επιθέσεις της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν στοιχίσει από το 2009 τη ζωή σε περίπου 3.600 ανθρώπους.


ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ, ΑΠΕ, BBC NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: