"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ο "Μεγάλος Αδελφός" φοράει τα βραχιόλια του και πάει... Ντισνεϊλαντ !


Aς φανταστούμε τον Κόσμο του Ουόλτ Ντίσνεϊ χωρίς περιστρεφόμενες εισόδους, εισιτήρια και μετρητά. Οι επισκέπτες θα φορούν ελαστικά βραχιόλια με κωδικοποιημένα τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών. Θα περνούν χαλαροί την ώρα τους μέχρι τη στιγμή που κάποιο μήνυμα στο κινητό τους θα ειδοποιήσει ότι έφτασε η σειρά τους για να επισκεφθούν το «Διαστημικό Βουνό» ή να συναντηθούν με τη Χιονάτη.

Ανήκουν, άραγε, όλα αυτά στον κόσμο της φαντασίας; 

Κάθε άλλο. Αντιθέτως θα γίνουν πραγματικότητα την άνοιξη. Η εταιρεία Ντίσνεϊ πρόκειται να εισαγάγει ένα σύστημα διαχείρισης διακοπών, το MyMagic+ μεταβάλλοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως επισκέπτονται τον «Κόσμο του Ουόλτ Ντίσνεϊ».

Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας που θα κοστίζει μεταξύ 800 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και στοχεύει στο να κάνει την επίσκεψη στα θεματικά πάρκα του Ντίσνεϊ πιο εύκολη και πιο πλήρη.

Ταυτόχρονα η προσπάθεια βάζει την Ντίσνεϊ στο επίκεντρο του «καυτού» θέματος περί συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων. Προφανώς η εταιρεία επιθυμεί να έχει στοιχεία σχετικά με τις προτιμήσεις της πελατείας της έτσι ώστε να τις ικανοποιεί καλύτερα. Το σύστημα MyMagic+ είναι το πρώτο που επιτρέπει τη λεπτομερή παρακολούθηση και καταγραφή των κινήσεων της πελατείας της.

Η Nτίσνεϊ γνωρίζει την ανησυχία του κόσμου για τα προσωπικά δεδομένα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά, αλλά παρ' όλα αυτά αποφάσισε ότι είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία της.

Το MyMagic+ θα επιτρέψει στους χρήστες της νέας ιστοσελίδας και εφαρμογής -My Disney Experience- να προεπιλέγουν τρία «πάσα». Επίσης θα μπορούν προτού φτάσουν στον Κόσμο του Ούολτ Ντισνεϊ να «παραγγέλνουν» το βραχιόλι, το οποίο θα λειτουργεί ως εισιτήριο, πιστωτική κάρτα, αλλά και κλειδί του δωματίου.

Επίσης το MagicBand θα έχει κωδικούς που θα επιτρέπουν μία πιο προσωπική επαφή με τους εργαζομένους του πάρκου. Ετσι, μην εκπλαγείτε εάν η Χιονάτη σάς χαιρετήσει με το μικρό σας όνομα ή σας πει χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σας.

Βέβαια, οι επισκέπτες μπορούν αν θέλουν να μη χρησιμοποιήσουν το σύστημα και να καθορίσουν πόσες πληροφορίες θα αποκαλύψουν. Ταυτόχρονα αισθητήρες στον χώρο θα συγκεντρώνουν πληροφορίες για την κίνηση του επισκέπτη.

Και όποιος φοβάται τον μεγάλο αδελφό:

 Ισως θα πρέπει να ξανασκεφτεί πόσο «ιδιωτική» είναι η επίσκεψη σε έναν χώρο με χιλιάδες κάμερες ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: