"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΟΠΙΑ: Επανέρχεται με πρόταση ο Νίμιτς


Νέα πρόταση για το όνομα της ΠΓΔΜ σχεδιάζει να καταθέσει ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και στα Σκόπια από την ερχόμενη Τρίτη έως την Παρασκευή. Η νέα πρωτοβουλία του κ. Νίμιτς έρχεται ως απόρροια των επαφών που είχε με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι, τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη, και αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον όπου, σύμφωνα με κύκλους του ΟΗΕ, οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το ζήτημα, κάτι που, όπως σημειώνουν, αποδεικνύει και το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει διαρροές των «ιδεών» που πρόσφατα κατέθεσε ο μεσολαβητής στις δύο κυβερνήσεις.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους την ανάγκη μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, και σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν η τελευταία επίσημη πρόταση του κ. Νίμιτς που ήταν «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», και στη συνέχεια η σκέψη του για «Δημοκρατία του Βαρδάρη». Πηγές του ΟΗΕ σημειώνουν ότι μερικές φορές επιστρέφεις σε κάποιες ιδέες που είχες παρουσιάσει στο παρελθόν και οι οποίες μπορεί τότε να μην έγιναν αποδεκτές και από τα δύο μέρη, αλλά μπορεί να γίνουν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση θα είναι συνολική. Η Αθήνα ζητεί ένα όνομα για όλες τις χρήσεις ως την πλέον λογική και πρακτική λύση. Το μέχρι τώρα σκεπτικό είναι η υιοθέτηση ενός σύνθετου ονόματος για τις διμερείς σχέσεις και τους διεθνείς οργανισμούς, και η προτροπή προς όλα τα κράτη, με ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ, για ευρύτερη διεθνή χρήση του. Χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν κάνει γνωστό ότι θα υιοθετήσουν την ονομασία που θα προκύψει.

Η παρουσία των «σκληρών» Αντώνη Σαμαρά και Νίκολα Γκρούεφσκι στις ηγεσίες των δύο χωρών μπορεί εκ πρώτης όψεως να δυσχεραίνει την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού, αλλά πηγές των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά με την έννοια ότι πρόκειται για δύο ηγέτες που έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη των λαών τους στον χειρισμό του συγκεκριμένου ζητήματος και, άρα, η όποια συμβιβαστική λύση υπογράψουν θα γίνει αποδεκτή από τα κόμματα και τους πολίτες των δύο χωρών.


Ε.Ε. και ΗΠΑ
Η στήριξη που παρέσχε πρόσφατα στην Αθήνα η Ε.Ε., η οποία για άλλη μια φορά διεμήνυσε ότι η επίλυση της διαφοράς αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκτιμάται ότι θα αναγκάσει την ΠΓΔΜ να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία. Παράλληλα, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι η Ε.Ε. αναμένει τώρα και από την Αθήνα να ανταποκριθεί. Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκαν και οι ΗΠΑ με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί την ΠΓΔΜ και τους γείτονές της «να εργασθούν για μια αξιοπρεπή, πρακτική και αμοιβαία αποδεκτή επίλυση των σημερινών διαφορών τους το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν οι πόρτες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ» για τα Σκόπια.

Παρότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες δύο δεκαετιών έχουν αποβεί άκαρπες, ο κ. Νίμιτς εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει την ενασχόλησή του με το ζήτημα. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και το γεγονός ότι δεν έχει οικονομικές απολαβές για το έργο που επιτελεί, θεωρεί υποχρέωσή του να κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει λύση. Τη μεσολάβησή του υποστηρίζουν και οι δύο χώρες που τον περιγράφουν ως «δίκαιο και ειλικρινή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: