"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Τα μακάβρια στοιχήματα της Ταϊβάν - Το τελικό στάδιο της ανθρώπινης ασθένιας αντικείμενο μακάβριου τζόγου !!!

Για τις περισσότερες οικογένειες, το τελικό στάδιο ασθένειας αγαπημένου προσώπου συνεπάγεται μήνες αβεβαιότητας και θλίψης. Στην Ταϊβάν, όμως, αποτελεί ευκαιρία για παράνομο στοιχηματισμό, ευκαιρία για μακάβριο πλουτισμό.
Επιχειρηματίες στην πόλη Ταϊσούνγκ έχουν δημιουργήσει δίκτυο παράνομου στοιχηματισμού με τζίρο που αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ. Βάση αυτής της βιομηχανίας αποτελούν ασθενείς υπέργηροι, καρκινοπαθείς ή ανίατοι και οι συμμετέχοντες στοιχηματίζουν για το πόσο ακόμη οι μελλοθάνατοι θα παραμείνουν ζωντανοί.
Σύμφωνα με τα ταϊβανέζικα μέσα, πρόκειται για ένα αποτρόπαιο φαινόμενο οι διαστάσεις του οποίου ξεπερνούν την ανθρώπινη συνείδηση. Τραγική έκφανσή του αποτελούν οι περιφερόμενοι στους διαδρόμους νοσοκομείων τζογαδόροι που αναζητούν συγκεκριμένους ασθενείς ή μάλλον συγγενείς τους για να τους υπενθυμίσουν πως ήρθε η ώρα να πληρώσουν. Μονάχα σ' έναν δρόμο της Ταϊσούνγκ περισσότεροι από 60 «οίκοι ευγηρίας», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται τα κέντρα στοιχηματισμού, κρύβονται πίσω από τις βιτρίνες γραφείων που παρουσιάζονται σαν φιλανθρωπικές οργανώσεις υπέρ της αρωγής ηλικιωμένων, ενώ στα ενδότερα στοιχηματίζουν πάνω στις ζωές ανυποψίαστων και ανήμπορων συνανθρώπων τους.
Ομως πέρα από τους τζογαδόρους, πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο αλισβερίσι με τον θάνατο είναι και γιατροί και νοσοκόμες, ακόμη και οικογένειες μελλοθανάτων:  

Πολλές φτωχές οικογένειες καταφεύγουν σ' αυτήν την μέθοδο μόνο και μόνο για να καλύψουν τα έξοδα ταφής αποθανόντων συγγενών. Καθώς οι μελλοθάνατοι δηλώνονται ως ακούσιοι συμμετέχοντες στο παιχνίδι, οι τζογαδόροι ορίζουν το ελάχιστο που κάθε παίκτης μπορεί να στοιχηματίσει. Τα κατώτερα στοιχήματα κυμαίνονται γύρω στα 50 ευρώ αλλά υπάρχουν και αναφορές για παίκτες που στοιχημάτισαν έως και 260.000 ευρώ. Εάν ο ασθενής πεθάνει μέσα σε έναν μήνα από την ημέρα που μπήκε το στοίχημα, ο «οίκος» παίρνει ολόκληρο το ποσό. Εάν συνεχίσει να ζει μετά την παρέλευση του μήνα, τα αποκομιζόμενα κέρδη από το στοίχημα αυξάνονται για κάθε μέρα που ο ασθενής παραμένει στη ζωή, σε διάστημα έως και έξι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: