"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Mε παρέμβαση Αγκυρας - Νταβούτογλου αφέθηκε ελέυθερο το καθίκι - "Εκτέλεσαν" ξανά τον Τασο Ισαάκ...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Ηταν Αύγουστος του 1996 όταν ο Κύπριος Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από δυνάμεις του ψευδοκράτους κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στη Δερύνεια της Αμμοχώστου.

Δεκαέξι χρόνια μετά, το εν λόγω έγκλημα εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητο και μάλιστα με τις ευλογίες της ίδιας της τουρκικής κυβέρνησης των Ερντογάν και Νταβούτογλου, μιας κυβέρνησης η οποία κατά παραβίαση των διεθνών ενταλμάτων της Interpol φρόντισε να μεσολαβήσει για την αθώωση ενός εκ των κατηγορουμένων.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο μακρινό... Κιργιστάν, εκεί όπου την περασμένη Τρίτη συνελήφθη από τις εγχώριες Αρχές ο Ερχάν Αρικλί, ένας από τους συνολικά οχτώ υπόπτους που καταζητούνται, με διεθνή εντάλματα σύλληψης μέσω Interpol, για τον φόνο του Τάσου Ισαάκ.

Ο Αρικλί, ο οποίος ταξίδευε με διπλωματικό διαβατήριο του ψευδοκράτους, λέγεται πως συνελήφθη στο αεροδρόμιο Μανάς για να οδηγηθεί εν συνεχεία στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Ωστόσο, προς μεγάλη έκπληξη της Λευκωσίας, ο ύποπτος, ο οποίος φιγουράρει στις λίστες με τους καταζητούμενους της Interpol ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει επικεφαλής εθνικιστικής τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης, έμελλε να απελευθερωθεί/αθωωθεί με συνοπτικές (και μάλλον αδιαφανείς) διαδικασίες μόλις δύο ημέρες μετά, έπειτα από παρέμβαση του... τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο είχε εν τω μεταξύ σημάνει «συναγερμός».

Σύμφωνα με τον Τύπο της Τουρκίας, το επιτελείο του Νταβούτογλου τέθηκε από την πρώτη στιγμή «σε επιφυλακή» και έσπευσε να ασκήσει πιέσεις ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του συλληφθέντος.

Ενδεικτικά των διαθέσεων της Αγκυρας είναι και όσα δήλωσε σχετικά ο οικονομικός/εμπορικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στο Μπισκέκ, Μπεχζάτ Ερτέν. Χαρακτηριστικά, ο Ερτέν απέδωσε την όλη αναστάτωση σε «απαίτηση των Ελληνοκυπρίων», στην οποία ωστόσο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί «μια αδελφική και φιλική» προς την Τουρκία χώρα όπως είναι το Κιργιστάν.

Από την πλευρά του, για το θέμα μίλησε και ο φερόμενος ως «υπουργός» Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Χ. Οζγκιουργκιούν, σύμφωνα με τον οποίο «η κατηγορία εξέπεσε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων», καθώς «πρόκειται για μια ειδική υπόθεση της Κύπρου και το Κιργιστάν δεν μπορεί να είναι μέρος στην υπόθεση αυτή». Κι όλα αυτά, ενώ η Τουρκία έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα γεγονότα του 1996 στη Δερύνεια.
 
Οπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, στο άκουσμα της είδησης της σύλληψης και της μετέπειτα απελευθέρωσης του υπόπτου Ερχάν Αρικλί, σήμανε συναγερμός και στη Λευκωσία. Από την πλευρά τους, οι κυπριακές Αρχές περιμένουν να λάβουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση από το ίδιο το Κιργιστάν και την Interpol, ενώ η κυπριακή αστυνομία εισηγήθηκε την άμεση σύγκληση σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες της Λευκωσίας στο συγκεκριμένο «μέτωπο» .

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ
Εξακολουθεί να προκαλεί 16 χρόνια μετά
Μόνιμος κάτοικος Κιργιστάν εδώ και περίπου 14 χρόνια και κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου με σφραγίδα του ψευδοκράτους, ο Ερχάν Αρικλί απάντησε για όσα τον κατηγορούν χθες, μέσα από τις σελίδες της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», με τρόπο, αν μη τι άλλο, προκλητικό.

«Ζω εδώ και χρόνια στο Κιργιστάν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να αλωνίζει στην περιοχή αυτή. Είναι λανθασμένες στο σύνολό τους οι πληροφορίες που έδωσαν στην Interpol. Ακόμα και η ημερομηνία γέννησής μου και τα ονόματα της μητέρας και του πατέρα μου.
Την ημέρα εκείνη βρισκόμουν στη Λευκωσία. Δεν είχα καμία σχέση με το γεγονός. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εξαπατά τον κόσμο όλο με τα ψέματά της. Αφέθηκα ελεύθερος όταν έμαθε την αλήθεια και η Interpol». 

Αυτά δήλωσε ο ύποπτος για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, ο οποίος την επίμαχη περίοδο (1996) ήταν πρόεδρος της εθνικιστικής φοιτητικής οργάνωσης Turk-Bir στα Κατεχόμενα. Οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν πως πρωτοενημερώθηκαν για τον εντοπισμό του Αρικλί στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

ΕΘΝΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: