"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Το «μαζικό έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας» των πασάδων - Στο εδώλιο 44 δημοσιογράφοι κουρδικών ΜΜΕ

«Οσοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει ελευθερία Τύπου στην Τουρκία είναι ψεύτες. Και όσοι λένε πως στην Τουρκία υπάρχει λογοκρισία είναι επίσης ψεύτες» έχει δηλώσει ο Μπουλέντ Αρίντς, το δεξί χέρι του τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Οσα επιχειρήματα ωστόσο και αν προτάξει η τουρκική κυβέρνηση, θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει, την ώρα μάλιστα που ανοίγει η αυλαία της μεγαλύτερης δίκης στην ιστορία του τουρκικού Τύπου∙ μια δίκη την οποία ο γάλλος ιστορικός και ειδικός σε θέματα Τουρκίας Ετιέν Κοπό χαρακτηρίζει «μαζικό έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας».
Σαράντα τέσσερις δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι 35 βρίσκονται υπό κράτηση εδώ και εννέα μήνες, παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του 15ου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Συνολικά, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 79 υπάλληλοι κουρδικών μέσων - στην καθημερινή εφημερίδα «Ozgur Gunder», στο Πρακτορείο Ειδήσεων Dicle, στο περιοδικό «Democratik Modernite»... - οι οποίοι συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2011 με την κατηγορία ότι συνδέονται με την Ενωση Κουρδικών Κοινοτήτων, μία παράνομη οργάνωση που οι τουρκικές Αρχές θεωρούν ως πτέρυγα του PKK στις πόλεις.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, αρκεί μόνο μια ανάγνωση του κατηγορητηρίου για να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για μια δίκη με πολιτικές διαστάσεις: οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των δημοσιογράφων μεταξύ τους ή με τις πηγές τους, τα emails, ακόμη και τα άρθρα τους χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία της υποτιθέμενης εγκληματικής δραστηριότητάς τους. Ως «καθαρά πολιτική» όμως αντιμετωπίζει τη δίκη σχεδόν το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου της Τουρκίας. Μιλώντας στην «Γκάρντιαν», ο δημοσιογράφος Ερτουγκρούλ Μαβιόγλου, ο οποίος επίσης έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν κατηγορίες για τρομοκρατία, μίλησε για μια κυβέρνηση που θέλει «να παραδειγματίσει, να τρομοκρατήσει, να περάσει το μήνυμα πως υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να πουν οι δημοσιογράφοι».

Δριμεία κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για τις διώξεις πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων έχουν ασκήσει κατ' επανάληψη διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης. «Μια δίκη πρέπει να κινείται γύρω από τις κατηγορίες και να βασίζεται σε στοιχεία. Τα ειδικά αυτά δικαστήρια κάνουν το αντίθετο. Πρώτα αποφασίζουν ποιον θα κατηγορήσουν» δήλωσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ιλχάν Τσιχανέρ.
Τουλάχιστον 100 δημοσιογράφοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές - περισσότεροι από όσοι στο Ιράν και την Κίνα -, περίπου 800 αντιμετωπίζουν κατηγορίες και δεκάδες άλλοι έχουν απολυθεί ή έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους δεχόμενοι πιέσεις από την τουρκική κυβέρνηση. 
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: