"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα αδιέξοδα παραμένουν

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Είναι να απορεί κανείς με όσους έχουν απορίες σ' αυτή τη χώρα και μ' όσους ξαφνικά ανακαλύπτουν τον τροχό και την Αμερική μαζί. Ακόμη και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκπλήσσονται από τις εξελίξεις γιατί είτε δεν έχουν ειδήσεις αυτή την περίοδο, είτε δυστυχώς επειδή το ρεπορτάζ τους πάσχει από έλλειψη κοινής λογικής.

Ξαφνικά, λοιπόν, έγινε αντιληπτό πως στις αποκρατικοποιήσεις δεν έγινε σχεδόν τίποτε και πως υφίστανται πολλά εμπόδια και κωλύματα, τα οποία απαιτείται να ξεπεραστούν για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.  

Λένε «φταίει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που δεν έκανε αυτό που έπρεπε». 

Λέω «φταίει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που απέτυχε παταγωδώς στις αποκρατικοποιήσεις, δεν έδειξε πραγματική βούληση για να τις στηρίξει και καθυστέρησε τραγικά, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν με ξεπούλημα τα ασημικά του κράτους».

Λένε «δεκάδες νόμοι και ρυθμίσεις εποπτικού-θεσμικού πλαισίου χρειάζεται να υλοποιηθούν για να εκτελεστούν οι αποκρατικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ δεν τις έκανε». 

Υποστηρίζω «το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να κάνει πολλά, αλλά νόμους δεν φτιάχνει. Τα υπουργεία συντάσσουν σχέδια νόμου και τα φέρνουν στη Βουλή προς ψήφιση».

Τα όσα απίθανα ακούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν και συνέχεια. 

Λένε «δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα το 2012». 

Λέω «η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο και οι προωθούμενες περικοπές στις φοροαπαλλαγές είναι μέτρα, την επίπτωση των οποίων πρώτη φορά θα βιώσει εντός ολίγου ο πολίτης στην τσέπη του. Νέα μέτρα τυπικά δεν θα υπάρξουν, αλλά ουσιαστικά ο φορολογούμενος θα υποστεί μεγάλη νέα επιπλέον αφαίμαξη, ακόμη πιο σκληρή, σε σχέση με το παρελθόν».

Εκτός από την πλάνη, στην οποία πολλοί επιχειρούν να ρίξουν την κοινή γνώμη, ακούγονται και προτάσεις για την οικονομική πολιτική, οι οποίες εξόφθαλμα δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. 

Λένε «θα μπει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις στα 2.400 ή στα 2.200 ευρώ»

Ερωτώ «γιατί να μην μπει πλαφόν στα 1.800 ευρώ, να εξοικονομήσει περισσότερα το Δημόσιο και ένα μέρος απ' αυτούς τους πόρους να το δώσει ως ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους των 300 ευρώ;»

Για το σύστημα καταβολής επιδόματος θέρμανσης υποστηρίζουν ότι θα έχει και φορολογικά κριτήρια. 

Ερωτώ «είναι δυνατόν να είναι κριτήριο το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος, όταν αποδεδειγμένα λ.χ. οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν την εφορία συστηματικά εδώ και δεκαετίες;» Αν συνυπολογίσουν το εισόδημα, τότε ξαφνικά οι γνωστοί-άγνωστοι, που ζουν πλουσιοπάροχα, αλλά φόρους δεν πληρώνουν και δηλώνουν 8.000-9.000 ευρώ, αποδίδοντας «ψίχουλα» στην εφορία, θα πάρουν και επίδομα θέρμανσης. Αυτό κανείς δεν το σκέφτεται;


Και το κυριότερο: ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης; Είναι μεταξύ άλλων να βγάλει την οικονομία από την ύφεση, να αρχίσουν να δημιουργούνται θέσεις εργασίας και να αρχίσουν εκ νέου επενδύσεις. Πώς εξυπηρετείται αυτός ο στόχος; Με νέες χοντρές περικοπές εισοδημάτων, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, οι οποίες θα στερήσουν πολύτιμη ρευστότητα από τα νοικοκυριά και την αγορά.

Από Σεπτέμβρη με όλους τους φόρους, παλαιούς και νέους, αλλά και με όλα τα νέα «μαχαίρια» σε αποδοχές κάθε είδους, η ύφεση θα βαθύνει περισσότερο.

Το αποτέλεσμα είναι πως και άλλες επιχειρήσεις θα κλείσουν, η ανεργία θα αυξηθεί, οι πολίτες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τα έσοδα του κράτους θα υπολείπονται των στόχων και οι επισφάλειες των τραπεζών θα αυξάνονται έτι περαιτέρω. Δηλαδή με μία λέξη: αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: