ΗΠΑ: Τηλεκατευθυνόµενος θάνατος made in USA
Εχετε σκεφθεί την περίπτωση η Κίνα να στείλει οπλισµένα τηλεκατευθυνόµενα αεροσκάφη και να βοµβαρδίσει τους µουσουλµάνους Ουιγούρους του κινεζικού Καζακστάν, τους οποίους θεωρεί τροµοκράτες, είτε η Ινδία να στείλει αυτό το «νέο όπλο» στο Κασµίρ και να εξοντώσει φιλοπακιστανούς επαναστάτες;
Το ερώτηµα διατυπώθηκε, off the record, στον υπουργό Αµυνας των Ηνωµένων Πολιτειών Λέον Πανέτα από ∆ηµοκρατικό βουλευτή σε µία από τις τελευταίες παρουσίες τού υπουργού στο Κογκρέσο. Ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι εξετάζονται όλες οι πλευρές του ζητήµατος.
Γνωστά διεθνώς ως drones, τα µη επανδρωµένα τηλεκατευθυνόµενα πολεµικά αεροσκάφη είχαν σχεδιαστεί, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ως «εναέριο παρατηρητήριο µακράς διαρκείας» για τις επιχειρήσεις της CIA. Σήµερα θεωρούνται στην Αµερική « το βασικό όπλο εναντίον στόχων τους οποίους δεν είναι δυνατόν να πλησιάσουν και να πλήξουν». Από συλλέκτες και αναλυτές πληροφοριών στα µετόπισθεν του «εχθρού» και των «κέντρων των τροµοκρατών» έγιναν στοιχείο στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ετσι όµως η Αµερική δηµιούργησε έναν νέο παράγοντα στη διαµόρφωση της διεθνούς κατάστασης, τον οποίο είναι δύσκολο, αν όχι και αδύνατον, να ελέγξει. Υιοθέτησε το «δικαίωµα» να στέλνει όπλα-ροµπότ πέρα από τα σύνορά της και να εξοντώνει πρόσωπα τα οποία θεωρεί «απειλή για την ασφάλειά» της.
Τα σενάρια επιστηµονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1960 και του 1970 έγιναν τώρα πραγµατικότητα. « Δώσαµε στον εαυτό µας το δικαίωµα να καταφέρουµε προληπτικά πλήγµατα εναντίον εκείνων που µπορεί να σχεδίαζαν επίθεση εναντίον µας» λέγει ο δρ Ντένις Γκόρµπλι του Πανεπιστηµίου Πρίνστον. Και προειδοποιεί: «Αυτό συνεπάγεται µύριους όσους κινδύνους» Κατά τα φαινόµενα, δεν απασχόλησε τους Αµερικανούς το ότι αυτό το «δικαίωµα» άνοιγε την όρεξη και τον δρόµο για να κάνουν χρήση του και άλλες χώρες. Στην Ουάσιγκτον είχαν ίσως την αυταπάτη ότι η Αµερική θα διατηρούσε το µονοπώλιο αυτού του όπλου-ροµπότ.
Σήµερα αποκαλύπτεται ότι ακόµη και το Ιράν κατασκευάζει κάποια παραλλαγή του αµερικανικού. Μάλιστα έχει παραχωρήσει µισή ντουζίνα στους χεζµπολάχ του Λιβάνου - οι οποίοι δεν το χρησιµοποίησαν ως τώρα. Τουλάχιστον 50 χώρες διαθέτουν, αγόρασαν ή κατασκεύασαν «τηλεκατευθυνόµενα εναέρια οχήµατα».
Στο οπλοστάσιο της Αµερικής υπάρχουν πάνω από 7.000 drones, 2.000 διαθέτει το Πακιστάν και άγνωστος είναι ο αριθµός που διαθέτει το Ισραήλ και η Κίνα - οι δύο είναι πρώτες στις πωλήσεις - η Ρωσία, η Ινδία, κ.ά. Υπολογίζεται ότι σε διεθνή κλίµακα την τελευταία τριετία έχουν διατεθεί 9 δισ. δολάρια για σχετικές έρευνες. Στην περυσινή αεροπορική έκθεση του Τσουχάι η Κίνα παρουσίασε 25 τύπους «τηλεκατευθυνόµενων µέσων».
« Δεν θέλω να σκέπτοµαι την ηµέρα που κάποιοι, χιλιάδες µίλια µακριά, απρόσβλητοι και ασφαλείς, µπορεί να µου στείλουν απροειδοποίητα τον θάνατο» , γράφει ο Ντέιβιντ Σένγκερ στο βιβλίο του «Inheritance».
Για κάποια εκατοµµύρια «τριτοκοσµικών» αυτή η ηµέρα έχει ήδη φτάσει, είναι δραµατική και θα γίνει χειρότερη. Καταθέτοντας στις αρχές Σεπτεµβρίου στη Γερουσία ο νέος αρχηγός της CIA στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε ότι θα είναι « πρώτο µέληµά του» η ακόµη µεγαλύτερη ενεργοποίηση των τηλεκατευθυνόµενων αεροσκαφών στο Αφγανιστάν. Ο στρατηγός απέφυγε στο Κογκρέσο να κάνει λόγο για τις επιχειρήσεις στο Πακιστάν και οι γερουσιαστές δεν τόλµησαν να του θέσουν το ζήτηµα. ∆ιότι αυτό είναι το πρόβληµα - πολιτικό, στρατιωτικό και πρόβληµα διεθνούς δικαίου. Τα drones, παραβιάζοντας εκ του ασφαλούς τον εναέριο χώρο, καταστρέφουν προληπτικά στόχους και εκτελούν, στην κυριολεξία, όχι µόνον άτοµα τα οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί επικίνδυνα, αλλά και πλήθος αθώων. ∆ώδεκα επιδροµές τηλεκατευθυνόµενων αεροσκαφών διενήργησε η CIA µεταξύ 2004 και 2007, αλλά µόνον οι τρεις έπληξαν «εξακριβωµένους στόχους», σκοτώνοντας και 121 αµάχους, από τους οποίους οι 80 ήταν µουσουλµάνοι κληρικοί.
ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ 2.000 ΕΙΔΙΚΟΙ
Nέο «παιχνίδι» της CIA
Ο Μποµπ Γούντγουορντ, ο ρεπόρτερ που αποκάλυψε, µαζί µε τον Καρλ Μπερστίν, το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ, στο (τελευταίο) βιβλίο του «Obama’s Wars» γράφει ότι το ζήτηµα των drones απασχόλησε τον πρόεδρο Οµπάµα από την αρχή της θητείας του. Οι προδιαγραφές στόχευσης «βελτιώθηκαν», επί αρχηγίας Πανέτα στη CIA το 2010 οι επιδροµές υπερτριπλασιάστηκαν, έγιναν 118 και το πρώτο εξάµηνο του 2011 έφθασαν στις 59.
∆ύο χιλιάδες ειδικοί της CIA – το 10% του προσωπικού της – ασχολούνται µε τα drones και οι «Times» του Λονδίνου έγραψαν ότι σήµερα στην Αµερική περισσότεροι είναι οι πιλότοι που εκπαιδεύονται στον χειρισµό των drones από όσους στα βοµβαρδιστικά.
Οπλο σχετικά εύχρηστο και ασφαλές, µε κόστος µικρό, ακίνδυνο για τον χειριστή του, ο οποίος βρίσκεται µακριά (στην αεροπορική βάση Creech στη Νεβάδα, τα αµερικανικά), µεγάλης εµβέλειας και µε δυνατότητα να παραµείνει σχεδόν απεριόριστες ώρες στον ουρανό, τα drones διαθέτουν µεγάλα πτερύγια στα οποία τοποθετούνται κάµερες, ηχοληπτικά µηχανήµατα και φυσικά πύραυλοι.
Εννοείται ότι δεν είναι εντελώς απρόσβλητοι. Τελευταία ένας «µυστηριώδης ιός» έπληξε κάποια αµερικανικά drones και οι ειδικοί δεν αποκλείουν την ισραηλινή προέλευση. Πριν από αρκετούς µήνες η Τεχεράνη είχε καταγγείλει το Ισραήλ ότι «έσπρωξε» στο πυρηνικό πρόγραµµα του Ιράν τον ιό Stuxnet. Παραπλήσια «συµπτώµατα» εµφάνισαν τώρα και οι αµερικανικοί drones.
BHMA
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΗΜΑ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΗΠΑ,
ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ,
ΠΟΛΕΜΟΣ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου